Bankaların ihraç ettiği tahvil ve bonolar ile varlık kiralama şirketlerinin çıkardığı kira sertifikalarından elde edilen kazanç ve iratlarda, yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde, varlığa ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerde indirimli gelir stopaj oranı uygulaması süresi, 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldı.
Ancak, bu gece itibarıyla Türk lirası hesaplarına uygulanan stopaj oranlarında değişiklikler yapıldı.
Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliklere göre, 6 aya kadar vadeli hesaplarda uygulanan stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 15'e yükseltilmesi öngörülen oran, yüzde 7,5 olarak belirlendi.
Ayrıca, 1 yıla kadar vadeli hesapların stopaj oranı yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseltildi. 1 yıldan uzun vadelerde ise stopaj oranı, önceki sıfır olan orandan yüzde 2.5'e revize edildi.
MEVDUAT HESABI OLANLAR İÇİN VERGİ HESABI
Yeni kararla birlikte, 100 bin lirasını yüzde 5.5 yıllık faiz oranıyla 32 günlük (bir aylık) mevduata yatıran bir yatırımcı, vade sonunda 4.583 lira faiz geliri elde ediyor.
Bu durumda, önceki yüzde 5'lik vergi kesintisi ile ödenecek olan 229 lira vergi, yeni stopaj oranı olan yüzde 7.5'e yükselerek 344 liraya çıkıyor.
Yeni mevduat hesabı açanlar ve mevcut vadesini güncelleyenler, bugünden itibaren yüzde 7.5'ten stopaj vergisi ödeyecek.
Bu yeni stopaj oranları, 31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Ancak bu tarihten sonra stopaj oranlarında güncelleme yapılmazsa, oranın yüzde 15'e çıkması bekleniyor.
BANKALAR 100 BİN LİRA NE KADAR FAİZ VERİYOR?
ALTERNATİF BANK
FİBABANKA
ODEA
TEB
ANADOLU BANK
GARANTİ