Sağlıklı bir beslenme için önemli olan zeytinyağı, son aylarda hızla artan fiyatlarıyla dikkat çekiyor ve bu durum hem tüketicileri hem de sektörü endişelendiriyor.
KRİZİN SEBEBİ NE?
Zeytinyağı krizinin arkasındaki ana nedenlerden biri, Güney Avrupa'da, özellikle de İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde yaşanan aşırı hava koşullarının zeytin hasadını olumsuz yönde etkilemesi olarak gösteriliyor.
Pazar araştırmacılarına göre, bu bölgelerdeki iklim değişiklikleri son yıllarda zeytinyağı üretimini önemli ölçüde azalttı.
Dünya zeytinyağı üretiminin büyük bir kısmını karşılayan İspanya'da, normalde her yıl 1,3 ila 1,5 milyon ton zeytinyağı üretilirken, 2022/2023 sezonunda bu rakamın sadece 666.000 ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor.
Bu durum doğal olarak zeytinyağı fiyatlarını yukarı çekti. Örneğin, Mintec'in gösterge endeksine göre, Mart ayının sonunda Endülüs'teki zeytinyağı fiyatları 8 euro civarındayken, Ocak ayında ise 9,2 euro gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştı.
FİYATLAR ARTACAK
"Yeşil Altın" olarak da bilinen zeytinyağı fiyatlarının önümüzdeki aylarda daha da yükseleceğini belirten uzmanlar, azalan rezervlerin piyasaları etkileyeceğini ve fiyatların artmaya devam edeceğini öngörüyorlar.
ÜRETİCİ DE ZOR DURUMDA
Bu durum sadece tüketicileri değil, aynı zamanda üreticileri de olumsuz etkiliyor. Özellikle İspanya'da zeytinyağı hırsızlıklarında artış gözleniyor. Hırsızlar, çaldıkları zeytinyağını karaborsada yüksek fiyatlara satıyorlar.
50 BİN LİTRE ZEYTİNYAĞI ÇALINMIŞTI
Geçtiğimiz yılın ağustos ayında İspanya'nın Cordoba bölgesinde bir yağ fabrikasından yaklaşık 50 bin litre sızma zeytinyağı çalındığı rapor edildi. Çalınan zeytinyağının o dönemdeki değerinin 420 bin Euro'nun üzerinde olduğu tahmin ediliyordu.