Milyonlarca emeklinin maaşına zam yapılmayacak. Özgür Erdursun nedenini açıkladı

Milyonlarca emeklinin maaşına zam yapılmayacak. Özgür Erdursun nedenini açıkladı

Temmuz ayında emekli ve memurlar için yapılan zam oranları açıklandı. Ancak yaklaşık 4 milyon düşük aylıklı emeklinin zam alamadığı bildirildi. SGK uzmanı Özgür Erdursun, hangi emeklilerin zam alamadığını detaylı olarak hesapladı.

Özgür Erdursun, 10 bin lira emekli maaşı alan bir kişinin maaşının 12 bin 477 liraya çıktığını düşünmenin yanlış olduğunu belirtti. Onun yerine hangi emeklilerin zam almadığını ve emekli olanların ne kadar aldıklarını detaylı bir şekilde hesapladı.

SSK BAĞ KUR EMEKLİSİNİN ZAM ORANI YÜZDE 24,73 OLDU

TÜİK, merakla beklenen Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran ayı enflasyonu yüzde 1,64 olarak gerçekleşti, yıllık enflasyon ise yüzde 71,60 olarak bildirildi.

8 BİN VE ALTINDA KÖK AYLIK ALANLARA ZAM UĞRAMADI

İlk altı aylık enflasyon oranının yüzde 25'in altında kalması nedeniyle SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına yüzde 24,73, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına ise %19,31 oranında zam yapıldı.

Özgür Erdursun, bu zamların ardından 8 bin liranın altında kök aylık alan emeklilerin maaşlarının yine 10 bin liraya yakın olacağını belirterek acı haberi verdi.

paranet.jpg

DEVLET KÖK MAAŞLARI AÇIKLAMIYOR

Özgür Erdursun, ENAG'ın Haziran enflasyonunu yüzde 4,25 olarak açıklarken, TÜİK'in %1,64 olarak açıkladığı enflasyon oranı arasındaki büyük farka dikkat çekti. Erdursun, devletin emekli aylıklarını açıklamak yerine sadece 10 bin liraya tamamlama politikasını benimsediğini belirtti.

Resim arka planı

HANGİ EMEKLİNİN AYLIĞI KAÇ LİRA OLDU

Özgür Erdursun'un verdiği bilgilere göre, kök aylığı 8 bin liraya kadar olan emekliler için yapılan %24,72 oranındaki enflasyon farkı eklemeleri şu şekilde hesaplanıyor:

  • 6.500 lira kök aylığı olan bir emeklinin aylığı 8.106 liraya çıkarılır ve bu emekli yine 10 bin lira aylık alır.
  • 7.000 lira kök aylığı olan bir emeklinin aylığı 8.730 liraya çıkarılır ve yine 10 bin lira aylık alır.
  • 7.500 lira kök aylığı olan bir emeklinin aylığı 9.354 liraya yükseltilir ve yine 10 bin lira aylık alır.
  • 8.000 lira kök aylığı olan bir emeklinin aylığı 9.977 liraya çıkarılır, ancak 10 bin liranın altında kalmış olur.

Bu durumda, 8 bin lira kök aylığı olan emekli, enflasyon farkı eklemesine rağmen 10 bin liranın altında kalan grup arasında yer alır.

emeklilertoplu.jpg

8 BİN LİRA KÖK AYLIK ÜZERİNDE OLANLARA ARTIŞ OLACAK AMA EŞİT ORANDA DEĞİL

Özgür Erdursun'un analizine göre, 9.000 lira gibi bir kök aylığına sahip olan bir emekli, maaşını 10.000 liraya tamamladıktan sonra, %24.72 oranında zam alamayacak kadar yüksek bir maaşa sahiptir.

Özgür Erdursun "Kimse şunu düşünmesin. Benim aylığım 10 bin lira. Yüzde 24,72 oranında zam geldi. 12 bin 477 lira alacağım. Bunun söylenmesi için hükümetin açıklama yapıp tamamlanan aylık olan 10 bin liraya da enflasyon oranında zam yapıldı demesi gerekir." diye konuştu.

İlgili Haberler