Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısından dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
10 sene önce Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliam nedeniyle partisinin geçen hafta Soma'da olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Özgür Özel, hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına bir kez daha başsağlığı iletti.
Dün açıklanan tasarruf paketine değinen Özgür Özel, yürütmenin ortaya koyduğundan daha kapsamlı bir tasarruf genelgesi için CHP olarak Meclis'teki herkese çağrı yaptıklarını söyledi. TBMM'nin de tasarrufa geçmesi gerektiğini ifade eden Özel, CHP'li belediyelerde bu tasarruf genelgesinin çok ilerisinde uygulamaların hayata geçirildiğini belirtti.
"CHP'li belediyeler geçmiş hesaplarına bakıldığında, yarı fiyatına iki kat iş yapmıştır” diyen Özel, şunları söyledi: “Biz üretirken verimliliğimiz yüksek. Bu kendiliğinden olmuyor. CHP'li belediye başkanları yandaş firmalara ihale vermek yerine istihdam yaratıp işi yarı fiyatına tamamlayabiliyor. Benim başkanlarım hiçbir engellenmeyi ve çelme takmayı bahane etmeden üretmeye devam ettiler."
DİKKAT ÇEKEN VERGİ ADALETSİZLİĞİ AÇIKLAMASI
Tasarruf genelgesinin kamuda emekli olan çalışanlar kadar yeni istihdam yaratılmasını öngören maddesine itiraz ettiklerini söyleyen Özgür Özel, atanmayan öğretmenler üzerinden örnek verdi.
Tasarruf tedbirlerini eleştiren Özel, şöyle konuştu: "İtibardan tasarruf olmaz diye Saray harcamalarını savunanlar vardı. Mehmet Şimşek 2015'te makam araçları için 'çerez parası' diyordu, şimdi 3 yıllık tasarruf genelgesi hazırlamış. Demek ki o zaman garibanların dostu olanlar doğru söylemiş. Koca genelgede umudumu artıran tek madde vergide adalet. Türkiye'de 100 lira vergi toplanıyor. Bunun 65'i dolaylı vergi. Yani mazot, doğalgaz, su... Bu ürünlere en zengin fabrikatör de orada çalışan işçi de aynı vergiyi ödüyor. Dolaylı verginin adaletsizliği bu. Kalan 24 ise işçinin, emekçinin, emeklinin, memurun daha maaşını çekmeden kesilen parası. 11 ise herkesin gelirinden ödediği vergi. Vergi çok kazanandan çok, az kazanandan az, hiç kazanmayandan hiç alınır."
Özel'in konuşmalarından satır başları şu şekilde:
"Dün parti tarihinde ilk kez MYK bir ilçede toplandı. Hep birlikte memleketim Manisa Soma'daydık. Soma maden katliamının tarihimizin en büyük iş cinayetlerinden birinin 10. yılında hep birlikte Soma'daydık.
Öncelikle maden faciasında hayatını kaybeden 301 şehidimize, daha sonra da haklarını ararken hayatını kaybeden 2 şehidimize, 303 maden şehidimize bir kez daha Allah'tan rahmet, ailelerine, arkadaşlarına, Türkiye işçi sınıfına bir kez daha başsağlığı diliyorum.
İşçi sınıfına buradan sesleniyorum. Örgütlenin, örgütlenin, örgütlenin. Bütün işçileri sarı sendikalara değil, mücadele sendikalarına üye olmaya davet ediyorum.
“HASTALARIMIZIN CEBİNİ YAKAN FİYAT FARKLARI VAR”
ILO rakamları açıkladı, Türkiye ölümlü işçi kazalarında dünya birincisi. Bu ülkede yarın senin evladın, senin komşun en sevdikleriniz hayatını kaybederler çünkü dünyada işçi hayatının Türkiye kadar ucuz ve tehdit altında olduğu başka ülke yok.
TÜİK verilerine göre ülkemizin sağlık harcamalarına ayırdığı para yüzde 3,7. OECD'nin en düşük rakamı. Birileri 'ilaçta tasarruf yapıyoruz' diyorlar, bunun savunucusu biziz. Euro 35 lira olmuşken ilaçta 17 lira kabul etmek nelere mal oluyor? Geri ödeme kapsamındaki ilaçlarda kısıtlama oluyor. Dünya yeni ilaçlardan yararlanıyor, biz yararlanamıyoruz. Hastalarımızın cebini yakan fiyat farkları var. Türkiye'deki ilaç firmalarının pek çoğu yabancılara satıldı. Yabancı ilaç kullanımı 2,5 katına çıkmıştı.
TÜRKİYE'NİN YETİM İLAÇ POLİTİKASI YOK.
SMA hastası çocuklar; nadir görülen hastalıklar, buna yakalanıyorsun, devlet ilacı karşılamıyor, Türkiye'ye gelmiyor. Türkiye'nin yetim ilaç politikası yok. SMA hastası ana baba tek başınadır. SMA hastalarındaki sorun şudur; üç farklı tedavi var. Aya ve hastaya göre değişiyor. Yetim ilaç politikası yok diye, gerçekle yaşanan arasında dağlar kadar fark var. Bilim kurulu oluşturulması lazım.
"ÇİFTÇİ EKTİKÇE ZARAR EDİYOR"
Emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü CHP olarak yürekten kutluyoruz. Dünyanın en eski mesleklerinden biri değil en eski uğraşı. Hayatta kalmak için önce toplayıcılık sonra avcılık sonra tarım geldi o günden bugüne sürüyor. O olmazsa hayat olmaz.
Teknoloji her şeyi kolaylaştırır ama tarım olmadan hayat olmaz. Bugün ağır bir gıda ve tarım kriziyle karşı karşıyayız. Nüfusu her yıl ortalama 1 milyon artan bir ülkeyiz. 20 yıldır uygulanan politikalarla Türkiye'nin ekilen dikilen arazileri 3.7 milyon hektar azaldı kaybedildi. Bu 2 Trakya demek.
Her yıl doyurmak için 1 milyon yeni kişimiz var ama maalesef iki Trakya'yı kaybettik AKP döneminde. Çiftçi ektikçe zarar eden ürettikçe iflasa sürüklenen bir kısır döngünün içinde.