Prof. Dr. Osman Bektaş bilinmeyen Marmara gerçeğini açıkladı!

Prof. Dr. Osman Bektaş bilinmeyen Marmara gerçeğini açıkladı!

Prof. Dr. Osman Bektaş, beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin bilinmeyen gerçeği tüm detaylarıyla açıkladı. İstanbul depremi en fazla kaç büyüklüğünde olabilir? İşte detaylar…

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Profesör Doktor Osman Bektaş, beklenen İstanbul depremine ilişkin tüm merak edilenleri tek tek açıkladı.

Kendi YouTube kanalında detaylı bir video paylaşan Bektaş, depremin büyüklüğü, zamanına ilişkin de dikkat çeken bir açıklama yaptı.

sppp.jpg

İSTANBUL’U BÜYÜK BİR DEPREM VURACAK MI?

Bektaş, “İstanbul’u yeniden büyük bir deprem vuracak” iddialarını şöyle cevaplandırdı:

Bu iddia bugünkü bilimsel verilere uymuyor. Bu beklentinin ana çıkış noktası Kuzey Anadolu’dan Batı’ya bir göçe dayanıyor. Şimdi, bunu gözden geçirelim.

1939 Erzincan depreminden sonra KAF üzerinde depremsellik doğudan batıya doğru göç etti. 1942 ve 1944 depremlerinden sonra depremsellik Bolu’ya kadar uzandı. Ancak Bolu’dan sonra deprem senaryosu değişiyor. Bolu’dan sonra KAF iki kola ayrılıyor. Biri İzmit üzerinden İstanbul’a ulaşıyor, diğer kolda Bursa, Çanakkale, Gemlik hattını izliyor. İddia edildiği gibi depremsellik burada kuzey koluna İstanbul, İzmir koluna girmedi. Depremsellik Mudurnu Vadisi’ne girdi. 1907 yılında büyük deprem üretti, 1967’de 7’den büyük ikinci bir deprem oluşturdu.

ssssss.jpg

“MARMARA’DA DEPREMSELLİK DOĞUDAN BATIYA GÖÇ ETMİYOR”

İzmit depremi Marmara’dan gelen mikro deprem dalgasıyla başlıyor. İzmit’ten önce Düzce’de deprem meydana geliyor. Sonuç Marmara’da depremsellik doğudan batıya göç etmiyor ve İstanbul’u tehdit etmiyor.

12 KASIM 1999 DÜZCE DEPREMİ | DESOB - T.C. Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği

“1912 MÜREFTE DEPREMİNDE GERİLME ADALAR'A AKTARILDI”

Marmara’nın son 100 yıllık depremselliğine ilişkin detaylı bilgiler aktaran Bektaş “Depremselliğin batıdan doğuya doğru göç ettiğini görürsünüz. 1912 Mürefte depremi 7,2 büyüklüğünde oldu. Ganos Fayı kırıldı, Tekirdağ çukurunda durdu. İstanbul’u kırmadı. Bunun nedeni Kuzey Marmara Fayı’nın yavaşça kayması. Mürefte’deki kırıktaki gerilme doğuya Adalar'a aktarıldı. 1963 Adalar depremi burada gerçekleşti. 1999’da İzmit, 3 ay sonra Düzce depremini gördük. Batıdan doğuya doğru bu depremler Marmara’da depremselliğin batıdan doğuya göç ettiğini gösteren kanıtlardır” dedi.

12 Kasım Düzce depreminde kaç kişi öldü? 1999 Düzce depremi saat kaçta, kaç şiddetinde, kaç saniye sürdü? - Gazete Haberleri

“7’DEN BÜYÜK DEPREM OLASILIĞI YOK”

Kırılmayan yerlerin olabileceğini işaret eden Bektaş, Marmara’da meydana gelebilecek depremin büyüklüğüne ilişkin şunları söyledi:

Kuzey Marmara Fayı’nın özelliğini dikkate alırsak dünyadaki benzer faylarla kıyaslarsak üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6,6’dır. Kuzey Marmara Fayı, tam kilitli değildir. Yavaşça kayarak kimi yerde deprem enerjisini harcar. Beklenen 7’den büyük deprem olasılığı yok, tam tersi 7’den küçük deprem olabilir. Bu görüşü Marmara’nın son 100 yıllık depremselliği de doğruluyor. 1912 7,4’lük Mürefte depreminden sonra Erdek’te 6,4 büyüklüğünde deprem oldu. 1963’te 6,4’lük deprem oldu.

BU DEPREMİN ZAMANI BUGÜN YARIN MI?

Kuzey Marmara Fayı’nın tarihteki deprem üretme şekline bakarsak, 7’den büyük depremler arasında sakinlik yaşandığını görüyoruz.

oi.jpg

1912 MÜREFTE DEPREMİ

1912 Mürefte Depremi, 9 Ağustos 1912 tarihinde, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte beldesinde, gece saat 3 sularında 7,3 büyüklüğünde meydana geldi. Depremde 216 kişi hayatını kaybederken, 466 kişi yaralandı ve 450 bina hasar gördü.

Türkiye'nin 510 yıllık deprem tarihi

1935 ERDEK-MARMARA ADALARI DEPREMİ

1935 Erdek-Marmara Adaları Depremi, 4 Ocak 1935 tarihinde Marmara Adası ve Erdek'te meydana geldi. 6,4 büyüklüğündeki deprem, Mercalli şiddet ölçeğine göre VIII (Yıkıcı) seviyesindeydi. Depremde 5 kişi hayatını kaybetti, 600 bina ise hasar gördü.

İlgili Haberler