M.Ö 24 yıllarına kadar uzanan bir tarihe sahip olan Kız Kulesi, yaklaşık olarak 2 aydır Kültür ve Turizm Bakanlığı''nca restorasyonda. Fakat yeni çekilen bir kare beraberinde tartışmaları da getirdi. Sosyal medyada yayılan o fotoğrafta Kız Kulesi''nin yerinde olmadığı iddia edildi. Konu giderek büyüdü ve Ekşi Sözlük, Twitter gibi mecralarda en konuşulan husus haline geldi. Peki Kız Kulesi yıkıldı mı? Kız Kulesi restorasyon işlerinin detayları nedir?
KIZ KULESİ YIKILDI MI?
Üsküdar Salacak sahilinden sandallarla ulaşılabilen bu yapı, geçtiğimiz günlerde yeniden restorasyona alındı. Fakat sosyal medyada ortaya çıkan bir görüntü tartışmaları da beraberinde getirdi. İddiaya göre, Kız Kulesi olduğu yerde yok. Birçok kişi Kız Kulesi''nin restorasyon sırasında yıkılmış olma ihtimalinden şüpheleniyor.
KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ''NDEN AÇIKLAMA GELDİ
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü''nden yapılan açıklamada, "Evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta" denildi.
İşte o açıklama:
"1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler https://kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır.
2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir."
RESTORASYONLA İLGİLİ RÖPORTAJDAN...
Kız Kulesi hakkında ortaya atılan iddialardan sonra Prof. DR. Feridun Çılı''nın Hürriyet Gazetesi''nden İhsan Yılmaz''a verdiği röportajdaki o kısım akıllara geldi...
Kız Kulesi yapısı bir kale ve köşesindeki bir kuleden oluşmaktadır. Geçmiş yıllarda kalenin üstü bir çelik çatı ile kapatılmış ve eğlence mekânı olarak kullanılagelmiştir. Yığma kargir bir yapı olan kulede teras kotu üstünde kalan ve özgününde ahşap iskeleti olan bölümü betonarme olarak yeniden oluşturulmuştur. Gerçekte yığma kargir bir yapının üstüne betonarme bir yapı konulması mühendislik ve restorasyon ilkelerine aykırıdır. Nitekim teras kotu üzerinde kalan betonarme iskeleti bölüm, donatı korozyonu nedeni ile niteliğini yitirmiş ve özgün yığma kargir bölümün üstünde, yapı ile sürekliliği olmayan, ayrık bir yapı duruma girmiştir. Düşeyde malzeme ve taşıyıcı sistem olarak sürekliliği olmayan bir yapının düşey ve özellikle yatay deprem yükleri altındaki dayanımı son derece yetersizdir. Bu ilkeden hareketle kulede yapılmaya çalışılan iş, konsol kotu üstünde kalan betonarme bölümün özgününde olduğu gibi ahşap iskeleti olarak yenilenmesi ve yapının düşeydeki sürekliliğinin sağlanmasıdır.
Bu arada kale duvarlarında zaman içinde yok olan ahşap hatıllar da paslanmaz çelik elemanlarla yenilenecektir. Restorasyon, yenileme ve güçlendirme işi tamamlandığında Kız Kulesi yapısı, her türlü yüklemeye dayanıklı, özgününe yakın biçime dönüşecek ve ziyarete açılacaktır.