Mustafa Balcı / Günboyu
Türkiye''de yaklaşık 2 milyon üyesi bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), bünyesinde bulundurduğu üye sayısının çokluğu nedeniyle pazarlık masalarında da oldukça güçlü bir kurum olmasıyla tanınıyor.
28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden (TBMM) geçerek yasalaş Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının büyük bir çoğunluğunun esnaflardan oluştuğunu belirten TESK Genel Başkanı Bandevi Palandöken, mevcut durumda yapılan düzenlemenin Anayasa''da yer alan ''eşitlik ilkesine'' aykırı olduğunu belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.
EYT tasarısında en temel şartlar arasında yer alan ''8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışma hayatına başlamak'' koşulunu karşılamalarına karşın, bu tarih öncesinde yapılan staj faaliyeti ''kısa süreli çalışma'' olarak kayıtlara geçen ve emeklilik haklarında başlangıç tarihi olarak sayılmayan yaklaşık 250 bin mağdur, söz konusu EYT düzenlemesinden yararlanamaması halinde emeklilik için yıllarca beklemek zorunda kalacak.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkarların düzenlemeden faydalanamamanın burukluğunu yaşadığını belirterek, prim gün sayısının eşitlenerek aynı zamanda normal birliği sağlanmasını talep etti. Palandöken, "Esnaf 9 bin prim gününde emekli olurken SSK’lının 7 bin 200 günde emekli olması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır." sözleriyle mevcut durumun ortaya çıkardığı eşitsizliği dile getirirken, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce yetkilileri bu konuda bir değişiklik yapmaya ve mağduriyetleri gidermeye çağırdı.
MAĞDURİYET NASIL ORTADAN KALKACAK?
Söz konusu problemin çözümünün oldukça basit olduğunu dile getiren Palandöken, "Esnafımız da SSK’lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmeli. EYT düzenlemesi esnafımızın bu sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı.
Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkarımız ile staj mağdurlarının da EYT’den faydalanmasının önü açılmalı.” şeklinde konuştu.
2. TORBA YASA İLE ÇÖZÜM SAĞLANACAK MI?
Kademeli prim sistemi, kısmi emeklilik ve staj ve çıraklık mağduriyeti de dahil olmak üzere EYT düzenlemesinin içerisinde yer alan çok sayıda problemin Meclis''e gelecek 2. torba yasa ile çözüleceği iddia edilmekte. Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal başta olmak üzere, Ankara kulisleri ile sıcak temaslar kuran çok sayıda uzman, 14 Mayıs''ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerinden önce sorunun tamamen ortadan kaldırılmasının yüksek ihtimal olduğunu belirtirken, mağduriyet yaşayan vatandaşları ölçülü şekilde haklarını aramaya davet etti.