Türk bilim insanlar dünyanın en çok aranan ikinci balığını buldu!

Türk bilim insanlar dünyanın en çok aranan ikinci balığını buldu!

Türk bilim insanları tarafından dünyanın en çok aranan balıklarından biri olan leopar sazanı Türkiye'de bulundu. İşte dünyanın en çok aranan ikinci balığının bulunduğu bölge!

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ndeki (RTEÜ) bilim insanları, Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye alınan ve dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olan 'leopar sazanı'nın varlığını kanıtlamak amacıyla başlattıkları keşif çalışmalarında başarı elde ettiler. Bilim insanları, Dicle ve Fırat nehirlerinde yaptıkları keşif çalışmaları sonucunda 'komanda balığı' olarak da adlandırılan leopar sazanı olarak bilinen türden 20 ve 50 santim uzunluğunda iki bireyi yakaladılar.

sazan-leopari.jpg

Keşfedilen tür için koruma planı hazırlanması ve anatomik, morfik çalışmaların tamamlanması planlanırken, bilim insanları, leopar sazanının korunması ile ilgili planlamalar yapmayı hedefliyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya, dünyanın en çok aranan balıklarını bulmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, leopar sazanının Türkiye dosyasını kapatmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Leopar sazanının, Dicle'nin sembolü olabilecek bir balık türü olduğunu söyleyen Kaya, bu türün korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

sazan-leopari-1.jpg

RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Münevver Oral da leopar sazanının bulunmasının Türkiye'nin uluslararası arenada prestij kazanmasına katkı sağladığını belirterek, bu türün diğer türden farklılık gösterdiğini ve derin, oksijenli sularda yaşadığını ifade etti. Bilim insanları, gece gündüz demeden yaklaşık 3 ay süren arazi çalışmaları sonucunda leopar sazanını bulmanın keyifli olduğunu dile getirdi.