Uzmanlar alarma geçti. 26 ülkede görüldü vaka sayısı korkuttu

Uzmanlar alarma geçti. 26 ülkede görüldü  vaka sayısı korkuttu

Koronavirüs pandemisinin ardından DSÖ yeni bir hastalık konusunda uyarıda bulundu.

Afrika'da "M çiçeği (mpox)" vakalarındaki artışa dikkat çeken DSÖ, hastalığın temel nedenlerinin belirlenmesi için kapsamlı araştırmalar yapılması çağrısında bulundu. Şu ana kadar 26 ülkede görülen vakaların özellikle Afrika'da arttığı belirtildi.

DSÖ'de M çiçeği virüsü konusunda uzman olan Rosamund Lewis, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak açıklamalarda bulundu.

18896820-728xauto.webp

VAKA SAYISI 3 BİNİ GEÇTİ

Lewis, M çiçeği vakalarının artışının devam ettiğini ve bunun bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu belirterek, yılbaşından bu yana dünya genelinde 3 bin 100'den fazla vaka rapor edildiğini açıkladı.

26 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Mayıs ayında yalnızca 26 ülkeden yaklaşık 600 doğrulanmış vakanın DSÖ'ye bildirildiğini ifade eden Lewis, özellikle Afrika'daki vaka artışlarının incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Nisandan bu yana Güney Afrika'da M çiçeği virüsünün bir varyantı olan "clad IIb" ile ilgili 13 doğrulanmış vaka ve iki ölüm rapor edildi.

i.webp

M ÇİÇEĞİ VAKASINDAN 419 KİŞİ ÖLDÜ

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin büyük bir salgınla karşı karşıya olduğunu belirten Lewis, 2024'te bildirilen 9 bin 291 M çiçeği vakasından 419'unun ölümle sonuçlandığını söyledi. Bu vakalarda ölüm oranının yaklaşık yüzde 5 olduğunu ifade eden Lewis, salgın nedeniyle özellikle çocukların hayatını kaybettiğini ve Afrika'daki M çiçeği vakalarındaki artışın acilen ele alınması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler