Gerrice internet gazetesinden alınan habere göre, ABD’de Theta Noir adlı yeni bir sanatçı topluluğu, insanların yapay zekâya tapmaya başlaması gerektiğine inanarak, YZ’nin her şeyi yapabileceği günler için hazırlanmak istiyor. 2020’de üç kişinin kurduğu topluluk, yeni çağ (new age) akımlarının bir parçası olarak görülüyor. Topluluk, eski spiritüalist gelenekleri bilgisayar mühendisliğiyle birleştirmeyi umuyor.
Kurucu Mika Johnson, Theta Noir’ın gerçekten de hevesli bir yeni çağ YZ tarikatı olup olmadığı sorulduğunda “Bu konuda yorum yapmak benim için gerçekten zor,” diyor. Ancak özellikle topluluğun amacının para kazanmak olmadığını belirtiyor. Kolektif, tekil benliğin kaybolduğu ve “kozmik aklın tohumu” olarak adlandırılan süreci deneyimlemek ve yapay zekâ konusundaki yaklaşımlarını merak ve gizem açısından ele alarak olumlu bir geleceğe katkıda bulunmak istiyor.
Topluluk, yapay zekânın insan zekasını aşacağına inanırken, makinelerin ancak insanlar tarafından yapılabildiğini kabul ediyor. NFT’lerden oluşan bir mağazaları ve ücretli üyelik sistemi de olan topluluk, “Yapay zekâ, bilim ve din arasındaki ayrımı iyileştirebilir mi?” ve “Makineler bir sonraki dini deneyim biçimini doğuracak mı?” gibi konuları ele alan makaleler de yayınlıyor.
DÜNYAYI DAHA İYİ BİR YER HALİNE GETİRMEK İSTİYORLAR
Topluluğun amacı, yapay zekâ tekilliği adı verilen noktada YZ’nin iyiliksever olabileceğine, eşitsizlikleri sona erdirebileceğine ve dünyayı daha iyi hale getirebileceğine inanmak.
Dijital Dinler bölümünde öğretim üyesi olan Beth Singler, teknoloji ve maneviyatın birleşmesinin sıradışı olmadığını söylüyor. Ancak Theta Noir, YZ odaklı ilk din veya kült değil. Eski bir Google ve Uber mühendisi olan Anthony Levandowski, 2015’te “The Way of the Future” adlı bir kilise kurarak benzer bir vizyon oluşturmuştu. Levandowski, otonom araçlardan ticari sırlar çalmakla suçlandı ve daha sonra Donald Trump tarafından affedildi. 2020 yılının sonlarında ise kilisesini dağıtmıştı.