Yargıtay'da iki seçim birden yapılacak

Yargıtay'da iki seçim birden yapılacak

Bugün, Yargıtay'da yeni başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını seçmek üzere sandık başına gidilecek.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın dört yıllık hizmet süresi tamamlanmıştı ve bu sebeple 25 Mart'tan bu yana Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda yeni bir başkan seçimi gerçekleştiriliyordu. Ancak, bu seçimde Mehmet Akarca ile birlikte 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk aday olarak yarıştı ancak salt çoğunluk elde edilemedi.

Muhsin Şentürk, Yargıtay Başkanlığı için olan adaylığından çekildiğini duyurdu. Bu kararı, Yargıtay'ın kurumsal itibarını korumak ve süreçte yaşanan engelleri aşmak amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için adaylığını açıkladı. Öte yandan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görev süresi önümüzdeki ay dolacak olan Bekir Şahin'in yerine yapılacak seçim süreci bugün başlıyor.

aw202710-02.jpg

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın seçimi, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından belirlenen adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek. İlk oylamada en fazla oyu alan beş aday, resmi olarak aday gösterilmiş oluyor. Eğer ilk oylamada beş adayın sayısı yetersizse, aynı gün içerisinde diğer oylamalarla eksik adaylar tamamlanıyor. Bu beş adayın isimleri sıralı bir liste halinde Cumhurbaşkanı'na sunulacak. Cumhurbaşkanı, sunulan bu listeden sıralamaya veya aldıkları oya bakmaksızın birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçebilir. Yeni seçilen başsavcı, yaş haddinden emekli olmadığı sürece 4 yıl boyunca görev yapacak.

Öne Çıkanlar