Analizciler, önümüzdeki 12 ay içinde her üç değerli metalde de fiyatların güçlenmesini bekliyor. Bu dönemde değerli metaller hala rekor seviyelere yakın işlem görüyor.
ANZ, son zamanlarda yayınladığı bir raporda, altın fiyatlarının ABD dolarındaki zayıflık ve ABD Hazine tahvil getirilerinin düşmesi ortamında yükseliş trendini sürdürdüğünü vurguladı.
ANZ stratejistleri, "Jeopolitik risklerin güvenli liman talebini desteklediği, 2024'ün ilk çeyreğinde Çin'deki etkileyici altın talebi artışının büyük ölçüde fiyat artışını tetiklediği" şeklinde ifade etti.
Çin, 2023 yılında Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın takı alıcısı olmuş ve şu anda külçe altına yönelik tüketici talebinin öncüsü konumunda bulunuyor.
Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre, Çinli tüketiciler geçen yıl 603 ton altın takı satın alarak, 2022'ye göre yüzde 10'luk bir artış kaydetti ve altın alımlarında önde gelen ülkelerden biri oldu.
WGC, Çin'in mücevher talebinin bu yıl yüksek seviyelerde devam etmesini, hatta 2023'e kıyasla daha da artmasını bekliyor.
UBS ALTIN TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ
UBS stratejistleri, geçen hafta yayımladıkları bir raporda altın tahminlerini revize ederek Eylül ayı sonunda ons başına 2.500 dolara, yıl sonunda ise 2.600 dolara yükseltti.
Bankanın bu yükseliş görünümü, Nisan ayındaki zayıf ABD verilerinin yanı sıra, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin beklentilerin yeniden değerlendirilmesi ve güçlü Çin talebiyle destekleniyor.
UBS Kıymetli Madenler Stratejisti Joni Teves, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Altının yeni zirvelere doğru ilerlemeye devam edebileceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.