Zorunlu sigorta geliyor net tarih verildi: Herkesten istenecek

Zorunlu sigorta geliyor net tarih verildi: Herkesten istenecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni zorunlu sigortayı duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu deprem sigortası ve yeni devreye alınacak zorunlu sigortaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, zorunlu deprem sigortasının 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan 7,4 büyüklüğündeki Gölcük Depremi sonrasında, sivil konutları sigorta kapsamına almak amacıyla bir kanun hükmünde kararnameyle getirildiğini hatırlattı. Bu düzenleme ile Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) kurulduğunu belirtti.

para-stok-1753253-001.jpg

2012 yılında yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu ile bu sigorta modelinin nihai şeklini aldığını ifade eden Şimşek, "Kurulduğu günden bu yana zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlar için deprem teminatı sunuluyor. Son olarak, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler nedeniyle zorunlu deprem sigortası bulunan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi yapıldı. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe ile deprem afetine karşı teminat sunuyor" dedi.

para-vergi-001.webp

ZORUNLU AFET SİGORTASI TEMMUZ'DA GELİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünya ve Türkiye’deki afet oranlarındaki artışa dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, "Deprem afetinde binalarda yıkıcı hasarlar meydana gelirken, diğer doğal afetlerde genellikle konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor. Bu durum, depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler için de sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve konut içindeki taşınır malların da teminat kapsamına alınmasını gerektiriyor" dedi.

sadelesme-1-001.jpg

Bakan Şimşek, kısa sürede devreye alınacak Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) ile sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetlerin sigorta teminatına dahil edileceğini açıkladı. ZAS’ın Temmuz ayında yürürlüğe girmesinin planlandığını belirten Şimşek, "Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor. Ayrıca, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasıyla köy alanlarına teminat sunulmazken, zorunlu afet sigortasıyla bu alanlar da kapsama alınıyor. Hedefimiz, ZAS'ı Haziran sonu itibarıyla devreye almak" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler