Altın birikim yapanlar başını taşlara vuracak: Hazır olun bakanlık kararıyla yasak geliyor

Altın birikim yapanlar başını taşlara vuracak: Hazır olun bakanlık kararıyla yasak geliyor

Piyasalar, altın alanındaki kısıtlayıcı önlemlerin hafifletilmesini umut ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın üretimiyle ilgili yeni kısıtlamaların uygulanması için adımlar atmaya hazırlanıyor.

Türkiye'de yıllar içinde çeşitli ekonomik değişimlere rağmen, vatandaşlar için en güvenilir yatırım aracı olan altın, popülerliğini koruyor.

Yerel seçimlerin ardından ekonomi yönetimi sıkı para politikalarını sürdürürken, işlenmemiş altın ithalat kotalarında geçtiğimiz ay yapılan 10 kilogramlık artış dikkat çekti.

Fiziki altın talebinde bulunan vatandaşlar ve şirketler, kota uygulamalarının yakın gelecekte kaldırılmasını umut ediyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sert açıklamalarının ardından ekonomi çevrelerinde yeni tartışmalar başladı.

0x0-1687847601176.webp

MEHMET ŞİMŞEK YASAKLAR SÜRECEK DEDİ

2023 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın attığı adımlarla çeyrek ve yarım gram altınların üretimi yasaklanmış, altın satın alımını daha küçük parçalarla yapma seçeneği sınırlanmıştı. Bu karar, altınla birikim yapmayı tercih eden vatandaşlar için yeni kısıtlamalar getirmiş durumda.

Mehmet Şimşek, son zamanlarda altın ve mücevherat sektörü temsilcileriyle yapılan görüşmelerde kısıtlamaların devam edeceği yönündeki açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çekti.

0x0-1693895198111.webp

Kuyumcuların ve sektörün diğer temsilcilerinin kısıtlamaların gevşetilmesi taleplerine rağmen, Şimşek geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada oldukça net bir duruş sergiledi.

Altın üzerindeki kota uygulamalarının devam edeceğini belirten Şimşek, "Ülkede bulunmayan döviz kaynaklarıyla altın ithal edip, atıl olarak bekletmenin ülkenin çıkarları açısından anlamsız olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlarımızın tercihlerine saygılıyım ancak kaynaklarımızı ülkenin yararına, yatırım, üretim, istihdam ve ihracata dönüştürmek için kullanacağız" şeklinde konuşmuştu.

0x0-1697120161593-001.webp

TÜRKİYE'NİN TAMAMINDA GEÇERLİ OLACAK

Yeni kısıtlamaların Türkiye genelinde uygulanacak olması, altın birikim alışkanlıklarını değiştirecek bir etki yaratacak. Bu konuda açıklamalarda bulunan Memiş, düşük bütçeli vatandaşların ve gram altın alarak birikim yapmak isteyenlerin piyasada bulunan gram altınlara erişimlerini kaybetmeleri durumunda birikimlerini başka yatırım araçlarına yönlendirebileceklerini ve bu durumun enflasyonu artırabileceğini belirtti.

Memiş, geçtiğimiz hafta yaşanan sert fiyat hareketlerinin ardından gram altının rekor seviyelere yükseldiğini vurgularken, yetkililerden bu konuda vatandaşlara destek sağlanmasını beklediklerini ifade etti.

8-nisan-altin-fiyatlari-gram-ceyrek-tam-yarim-22-ayar-ve-18-ayar-altin-ne-kadar-h1586334129-2a4173-001.jpg

Başlangıçta kısıtlamanın sadece 22 ayar gram altınlar için geçerli olacağını belirten Memiş, ilerleyen dönemlerde bu sınırlamanın 24 ayar için de uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Eğer bu adım atılırsa, altın bulunduran vatandaşların satış yapabilecekleri ancak kuyumcuların 22 ayar gram altınları kabul etmeyeceği bir ortam oluşabileceği ve bu durumun piyasada talep beklentilerini aşağıya çekebileceği dile getirildi.

İlgili Haberler