Ayda 60 bin liraya işçi bulamıyorlar! Hasat başladı ama üretici kara kara düşünüyor

Ayda 60 bin liraya işçi bulamıyorlar! Hasat başladı ama üretici kara kara düşünüyor

Malatya’nın ikinci göz bebeğinin hasadı başladı ama işverenler ayda 60 bin liraya çalışacak işçi bulamıyor.

Malatya'da meşhur kayısının ardından damaklarda iz bırakan coğrafi işaret tescilli ‘Yeşilyurt Dalbastı kirazı', bu yıl hem kalite hem de rekolte açısından üreticilerini sevindiriyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, kiraz hasadının başladığını ve verimli bir sezon geçirdiklerini belirtti. Coğrafi işaret belgeli kirazların bu yıl özellikle aroma bakımından oldukça kaliteli olduğunu vurgulayan Solmaz, ürünlerin ihracat için uygun olduğunu dile getirdi.

aw224029-03.jpg

GÜNLÜK 2 BİN LİRA

Solmaz, bu yıl ilçede 800 ton kiraz hasadı beklediklerini ifade ederken, geçen yıl yaşanan afet nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak, bu yılın en büyük sorunlarından birinin işçi bulmak olduğunu belirten Solmaz, yerel işçilerin il dışına çıkmasından dolayı işçi bulma konusunda zorluk çektiklerini açıkladı.

Günde ortalama 60 kilo kiraz toplayacak işçinin günlük maliyetinin 2 bin TL olduğunu aktardı.

aw224029-04.jpg

PAZARDA KİLOSU 75 LİRA

Pazarda kirazın kilogram fiyatının 60 ila 75 TL arasında değiştiğini belirten Solmaz, çiftçilerin emeğinin karşılığını alamadığını ve aracıların bu durumdan faydalandığını dile getirdi. Solmaz ayrıca hijyenik toplama alanlarının oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, bu şekilde ihracatçıların bölgeye daha fazla ilgi göstereceğini sözlerine ekledi.

aw224029-06.jpg

Kiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi ise bu yıl işçi bulmakta güçlük yaşadıklarını ve günde 2 bin TL'ye işçi bulamadıklarını dile getirdi. Özendi, işçi sıkıntısı nedeniyle kendi çabalarıyla kiraz topladıklarını ancak yetiştiremedikleri için ürünlerinin ağaçta kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

aw224029-05.jpg

“AYDA 60 BİNE İŞÇİ BULAMIYORUZ”

Özendi, “Şu an bir devlet memuru bile 40 bin TL alırken bizler 60 bin TL'ye ayda çalışacak işçi bulamıyoruz. İşçi olmadığı için mecbur ben kendim topluyorum” dedi.

İlgili Haberler