Bu atasözünü kullanan yandı. Hapis cezasına çarptırıldı

Bu atasözünü kullanan yandı. Hapis cezasına çarptırıldı

İstanbul'da yaşayan gazeteci İ.H.H.'nin sosyal medya gönderisine yaptığı yorumundan dolayı M.Y. (36), "tehdit" suçlamasıyla 3 ay 22 gün hapis cezasına mahkum edildi.

İstanbul'da yaşayan gazeteci İ.H.H., sosyal medyada yayınladığı bir haber paylaşımına ilişkin yaptığı yorum nedeniyle M.Y. tarafından tehdit suçlamasıyla mahkemeye verildi. İ.H.H.'nin avukatı aracılığıyla yapılan şikayet üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve M.Y. hakkında 'tehdit' suçundan dava açıldı. İstanbul Anadolu 45. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık M.Y., yaptığı yorumun İ.H.H.'yi hedef almadığını ve genel bir ifade olduğunu savundu.

77834-1.jpg

Mahkeme heyeti, yapılan yorumun içeriği ve kullanılan atasözünün muhtemel tehdit algısı oluşturabileceğini değerlendirerek, suçun sabit olduğuna karar verdi. Sanığın savunmasının suçtan kurtulma amacı taşıdığına dikkat çekildi ve M.Y.'ye 'tehdit' suçundan 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, bu cezayı takdir indirimiyle 3 ay 22 gün olarak belirledi. Ayrıca sanığın 5 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına karar verildi ve belirlenen süre içinde yeni bir suç işlemediği takdirde cezanın açıklanmayacağı hükmedildi.

“VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜNE YÖNELİK TEHDİT”

Şikayetçi İ.H.H.'nin avukatı Taha Yasin Caner, müvekkilinin paylaştığı haber üzerine yapılan 'Zamansız öten horozu keserler’ yorumunu vücut bütünlüğüne yönelik bir tehdit olarak değerlendirerek, bu nedenle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Avukat Caner, müvekkilinin sıradan bir haber paylaştığını ve herhangi bir kişiye zarar verme niyeti taşımadığını vurgulayarak, vatandaşların bazen kendilerini tutamayıp bu tür yorumlar yapabildiğini belirtti. Ancak söz konusu yorumun bir atasözü olarak kullanılmasının dahi suç olarak değerlendirildiğine dikkat çekti.

77834-2.jpg

Mahkeme tarafından da 'Zamansız öten horozu keserler’ atasözünün tehdit olarak algılandığına karar verildiğini ifade eden Caner, sosyal medya kullanıcılarına önemli bir uyarıda bulundu. Atasözlerinin ne anlama geldiğini ve kullanımının sonuçlarını doğru değerlendirmeleri gerektiğini belirten avukat, "Atasözüdür diye umursamadan kullanmak, yargılama sürecinde suçlu duruma düşmelerine yol açabilir. Vatandaşlarımızın daha dikkatli ve özenli olmalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.