Karabiberin nedir? Faydaları nelerdir?

Karabiberin nedir? Faydaları nelerdir?

Anavatanı Hindistan olan karabiber, Roma tüccarları tarafından altın ile değiş tokuş yapıldığı için Roma döneminde hep siyah altın olarak adlandırılmıştır. Hatta bir dönem vergi ödemelerinde bile karabiber kullanılmıştır.

En sık kullandığımız baharatlardan karabiberin faydalarını öğrenince pilavın üzerine her zamankinden daha fazla serpeceğimiz muhakkak. Siyah altın, faydaları ile bizi kendine daha bağımlı yapacak.
 
Bir çoğumuzun mutfaklarında vazgeçilmez baharatlar arasındadır. Yemeklere kattığı lezzet dışında içerdiği bol miktardaki farklı vitamin ve minerallerle, sağlık açısından bir çok fayda sağlamaktadır. İçeriğinde yer alan potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin olan karabiber, K ve C vitaminlerine de sahiptir. Bunun yanında A vitamini deposudur. Günlük, düzenli olarak karabiber tüketimi, bünyenin ihtiyaç duyduğu A vitamininin büyük bir kısımını karşılar.
 
FAYDALARI NELERDİR?
 
Sağlığa Faydaları: Kış ve sonbahar aylarında sıkça tüketilen karabiber grip ve soğuk algınlığından bünyemizi korur. Mineral değeri yüksek olan karabiberi sadece lezzetinden dolayı değil sağlığımıza olan faydasından dolayı da sıkça tüketmeliyiz. İçeriğinde A ve C vitaminleri demir, potasyum, manganez, demir lifleri ve bolca mineral bulunur.
 
Gözlere Faydası: A vitaminin göz sağlığına etkisi biliyoruz. Karabiberde A vitamini zengini olduğu için gözlere ve göz çevresinde oluşan alerjilere faydalıdır.
 
Antibiyotik: Zengin C vitamini içeren karabiber antibiyotik etkilidir. Serbest radikallerin vücutta dolaşımını engelleyerek hastalıklara karşı bünyeye kalkan oluşturur.
 
Vücuda Enerji Verir: İçeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde vücuda zindelik katarak enerjik olmanızı sağlar. Her sabah sütün içine ekleyeceğiniz karabiber enerjinizi arttırırken metabolizmanızı da harekete geçirir.
 
Sindirime Faydaları: Sindirim sistemini koruyan karabiber sindirimde oluşabilecek rahatsızlıkları da önlemektedir. Sindirimin hızlanmasını sağlayan karabiberi her yemekte kullanabilirsiniz. Mide ve bağırsak sorunlarında da etkilidir.
 
Bakteri Enfeksiyonlarına İyi Gelir: Bakterilerin vücutta oluşturduğu yaraların iyileşmesinde etkili olan karabiber sindirim sisteminde oluşabilecek sorunları da önler.
 
Sigarayı Bırakmada Yardımcı: Karabiberi zerdeçal ile karıştırarak tükettiğinizde sigarayı bırakmanızı kolaylaştırır. Sağlık uzmanları tarafından sigarayı bırakmak isteyen kişilere özellikle tavsiye edilir.
 
Kanserden Korur: Antibiyotik ve antioksidan özelliklere sahip olan karabiber kanserle mücadele eder. Kansere neden olan serbest radikallere karşı vücudu koruyarak kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.
 
Metabolizmayı Hareketlendirir: Metabolizmanın hızlanmasını ve harekete geçmesini sağlayan karabiber karın yağlarından kurtulmada faydalıdır. Obezite rahatsızlığında önemli bir yere sahip olan karabiberi gün aşırı tüketmekte fayda var.
 
Cilde Faydaları: Cildin zarar gördüğü serbest radikaller, karabiber sayesinde vücuttan atılır. Bunun sonucunda cilt yenilenerek kırışıklık ve benzeri cilt sorunları zamanla giderilir.
 
Saçlara Faydaları: Saç diplerinde görülen kepeklenme probleminin giderilmesinde oldukça etkili olan karabiber, saçların dökülmesini de yavaşlatarak azaltır.
 
Stresi Önler: Stresle mücadele edebilen bileşimlere sahip karabiber ruhsal açıdan oluşan gerginlikleri önler.
 
ZARARLARI NELERDİR?
 
Karabiberin zararı yoktur. Ancak, ölçülü tüketildiğinde sorun olmazken, tüketiminde aşırıya kaçıldığında sağlık açısından yan etkileri olabilir. Yan etkileri şu şekildedir:
 
*Aşırı tüketimine bağlı olarak mide yanması gibi problemlere neden olabilir.
 
*Karabiberin yakıcı özelliğinden dolayı, direk cilde uygulanırsa tahrişe sebep olabilir.
 
*Gastrit hastalığı ile mücadele eden hastalar karabiber tüketimini azaltmalıdır.
 
*Nadir de olsa, aşırı tüketildiğinde ciltte tahrişe ve kızarıklıklara neden olabilmektedir.
 
*Yaz aylarında karabiber tüketimi, terlemeyi arttırır.
 
*Cildi kurutur. Kuru bir cilde sahipseniz, tüketirken dikkatli olmalısınız.
 
*Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az tüketmelidir.

İlgili Haberler