Kimyon nedir? Faydaları nelerdir?

Kimyon nedir? Faydaları nelerdir?

Kimyon pek çok yemeğe kullanılan ve oldukça da lezzetli bulunan her evde bulunan bir baharattır. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin olmazsa olmazı olan kimyon kokusu ve tadı bakımından diğer baharatlardan daha keskindir. Peki kimyon ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Maydanozgiller familyasındandır. 2 yıllık olup, 30-100 cm boyuna ulaşır ve havuç kökü gibi kökü vardır fakat beyaz renktedir. Altta Rozet yaprakları oldukça büyük uzun bir sap üzerinde kanat yapraklardan oluşur. Gövdedeki yapraklar sapsız yani direk oturmuştur. Çiçekleri oldukça küçük, beyaz, nadiren pembe veya kırmızımsı renkte olup şemsiyeye benzer, bir şemsiyecikte 10-20 çiçek bulunur. Bir meyve kapsülünde iki tohum bulunur ve genellikle esmer renkte ve orak şeklindedir. Bunlar kimyon adıyla baharat olarak kullanılır.

YETİŞTİRİLDİĞİ YERLER

Anayurdu Akdeniz havzası ile Mısır olan kimyon, ülkemizde Orta Anadolu’da Eskişehir ve Konya dolaylarında üretilir.

Toplanması-Saklanması : Haziran''dan Eylül''e kadar bitkinin çiçek şemsiyeleri tam olgunlaşmadan önce kesilip alınır. Bunlar gölge ve havadar bir yerde kurutulur. Yere serilen temiz bir bezin üzerine bu şemsiyeler silkelenir.

 

FAYDALARI NELERDİ?

*Ağız kokusu ve bebeklerde sindirim zorluğu gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.

*Annelerin sütünü artırmak için kullanılır.

*İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

*Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.

*Diyareyi hafifletici etkisi vardır.

*İdrar söktürücüdür.

*Sinirleri uyarır.

*Terletici etkisi de bulunmaktadır. Böylece zehirli maddelerin dışarıya atılmasına yardımcı olur.

KULLANIM ŞEKLİ

Kimyon tohumunun çayı yapılmadan hemen önce öğütülmesi veya öğütülmeden çayının yapılması tavsiye edilir. Kimyon tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kabın üzeri kapatılarak 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen çaydan günde iki kez sabah ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilir.

İlgili Haberler