28 Mayıs sonrasında değişen ekonomi modeli ile Türkiye, parasal sıkılaşma dönemine girdi. Dünya üzerindeki birçok ülke gibi Türkiye'nin yeni para politikası da enflasyonu düşürebilmek için faizleri yükseltme, kredileri daraltma gibi adımları içeriyor.
Yaz aylarında dolar kurunda yaşanan yükselişin Türkiye'nin cari açık ve kısa vadeli dış borç ödemelerinde yaşadığı sorunları yükselteceği konuşulurken, bu sıkıntıların üzerine ani kur artışlarını baskılamak için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ödenen kur farkının gelmesi, ekonomide yeni çıkmazları ortaya çıkarmıştı.
Faiz oranlarında yapılacak değişiklik, aynı zamanda nakit avans ve taksikli nakit avans faizlerini de yukarı çekecek. Vatandaşların günü kurtarmak için başvurduğu ve acil nakit ihtiyaçlarını gidermede sık tercih edilen yöntem, yeni uygulamaların ardından cazibesini kaybedecek.
Haziran, Temmuz ve Ağustos ayındaki toplantılarda peş peşe faiz artırım kararları alan Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki TCMB'nin Eylül toplantısında 500 baz puanlık bir artış yaparak politika faizini yüzde 30'a yükseltmesi belirleniyor.
KREDİ KARTI OLAN HERKESİN CANI SIKILACAK
Politika faizinin değişmesi, halihazırda vadesi devam eden bireysel ve ticari kredilerin ödeme planında bir değişiklik yapmasa da, kredi kartlarının faizleri aylık olarak belirlendiğinden, son yıllarda kötü giden ekonomi nedeniyle kredi kartlarına yüklenen vatandaşın canını bir hayli sıkacak.
Haziran ayında yüzde 8.5 seviyelerinde bulunan faizlerin, perşembe günü alınacak karar ile 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30'a yükseltilmesi beklenirken, akdi kredi kartı faizi de bu kararın ardından yüzde 3,26'ya yükselecek.
3 AYDA ÖDENECEK FAİZ TUTARI İKİYE KATLANDI
28 Mayıs seçimlerinin ardından 1.80 civarında olan kredi kartı akdi faizinin, 1 Ekim itibarıyla yüzde 3.26'ya yükselecek olması, yüklü kredi kartı borcu olan vatandaşları kara kara düşündürürken, yapılacak değişiklik aynı zamanda kredili mevduat hesaplarını da derinden etkileyecek.
Bankaların, hesapta bakiyesi bulunmayan müşterilere aylık kredi olarak sunduğu KMH hesapları için de faiz oranının 1 Ekim itibarıyla yüzde 4.02'ye yükseltilmesi bekleniyor.
MERKEZ BANKASI KARARININ DOLAR KURUNA ETKİSİ NE OLACAK?
Faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 35 sınırına yaklaştırılacağı tahmin edilirken, 21 Eylül tarihli PPK toplantısında alınacak kararın dolar kuruna da doğrudan etkileri olacak.
Son toplantıda, piyasaların 250 baz puanlık artış beklentisine 750 baz puan ile yanıt veren ve dolar kurunda bir şok yaşanmasına neden olan TCMB'ye yönelik beklentilerin giderek artması ve bu toplantıdan 500 baz puanlık artış kararının beklenmesi, perşembe günü piyasalarda herhangi bir sürpriz yaşanma ihtimalini oldukça güç hale getirdi.
TCMB'nin 500 baz puan altında yapacağı hamlelerin dolar kurunda kısmi bir artışa, üzerinde atılacak adımların ise ölçülü bir düşüşe neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, Ağustos ayında tek günde yüzde 7 değer kaybeden dolara dikkat çekerek, benzer bir şok senaryosunun yaşanması için faizlerin en az 1000 baz puan yükseltilmesi gerektiğini belirtti.
İlgili Haberler