Türkleri heyecanlandıran keşif! Japonların ataları Türk mü? Şifre çözüldü

Türkleri heyecanlandıran keşif! Japonların ataları Türk mü? Şifre çözüldü

Japonya genelinde 3 binden fazla kişinin genomunu inceleyen araştırmacılar, Japon halkının genetik kökenlerine dair çarpıcı yeni bilgiler ortaya koydu.

Japonların ataları Türk mü? Şifre çözüldü

Yapılan araştırma, Japonya'da bilinen iki ana ata grubunun yanı sıra, üçüncü bir ata grubunun varlığını da tespit ederek Japonya'nın genetik çeşitliliğine dair yeni ipuçları sundu.

ASYA KÖKENLİ HALKIN VARLIĞINI KEŞFETTİ

RIKEN Bütünsel Tıp Bilimleri Merkezi tarafından yürütülen araştırma, Japonya'nın nüfus yapısının üç ata grubuna dayandığını ortaya çıkardı. Daha önce bilinen Jomon avcı-toplayıcıları ve Doğu Asya’dan gelen pirinç çiftçiliği yapan göçmenlerin yanı sıra, araştırmacılar kuzeydoğu Asya kökenli Emishi halkının varlığını keşfetti.

Fukuşima gerginliği: Japonya'nın Pekin Büyükelçiliği'ne tuğla fırlatıldı

3 BİN 200 KİŞİNİN DNA DİZİLİMİ ÇIKARILDI

Araştırma kapsamında, Japonya’nın yedi farklı bölgesinden 3 bin 200 kişinin DNA dizilimi çıkarıldı. Avrupalı olmayan bir popülasyona yönelik en büyük genetik analizlerden biri olan bu çalışma, Japonya'daki genetik çeşitliliği önceki çalışmalardan çok daha ayrıntılı bir şekilde inceleme fırsatı sundu.

Çalışma, Japonya’nın kuzeyinde yaşayan insanların, kuzeydoğu Asya’daki Emishi halkıyla genetik bağları olduğunu ortaya koydu. Jomon halkının genetik izleri özellikle Okinawa bölgesinde belirginleşirken, Batı Japonya’da yaşayanların genetik yapısının Doğu Asya’daki Han Çinlileri ile benzerlik gösterdiği kaydedildi.

ASYA’DAKİ TUNGUZ HALKLARI İLE GENETİK BAĞLARA SAHİP

Araştırmacılar, elde edilen genetik verileri hastalık teşhisleri ve aile geçmişleriyle birleştirerek, Japon halkında bazı hastalıkların genetik kökenlerini araştırdı. Tip 2 diyabet ve koroner arter hastalığı gibi hastalıklarla ilişkili genler tespit edildi. Bu nadir gen varyantları, Japonya’daki ince ölçekli göç modellerinin de ortaya çıkarılmasına yardımcı oldu. Araştırmada ayrıca, Emishi halkının kuzeydoğu Asya’daki Tunguz halkları ile genetik bağlara sahip olabileceği üzerinde duruldu.

İlgili Haberler