2 bin 100 yıllık steller görücüye çıkacak

2 bin 100 yıllık steller görücüye çıkacak

Adıyaman'ın tarihi zenginliklerinden biri olan Perre Antik Kent, yeni bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Tarihi 2 bin 100 yıl öncesine dayanan steller, Kımıl Dağı'ndan askeri helikopterle taşınarak Perre Antik Kent'e getirildi. Bu stellerin restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlanarak turistlerin ziyaretine açılacak.

aw201591-04.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yürütülen çalışmalarda, Pisa Üniversitesi'nden Margherita Facella ve Oxford Üniversitesi'nden Charles Crowther gibi uzmanlar, stellerdeki yazıtları inceledi. Yazıtlar arasında, Kral Antiochos'un kanunları ve vasiyetine dair bilgiler yer alıyor. Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Ayşe Ebru Çorbacı ve ekibi, stellerin restorasyonunu gerçekleştirdi. Özellikle estetik dolgu işlemleriyle stellerin yağmur suyunun zarar görmesini önlemek amaçlanıyor.

aw201591-05.jpg

Stellerin Perre Antik Kent'te sergileneceği nekropol alanı, ziyaretçilere açılmadan önce tamamlanacak çalışmalarla hazırlanacak. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, stellerin taşınma sürecini ve restorasyon çalışmalarını detaylandırarak, turistlerin bu tarihi eserleri yakından görmesini beklediklerini ifade etti.