2 bin yıl sonra yeniden! Kibyra Antik Kenti müzikle renklendi

2 bin yıl sonra yeniden! Kibyra Antik Kenti müzikle renklendi

Kibyra Antik Kenti'nde 2009 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan ve dünya çapında benzersiz olan Medusa mozaikli odeonda, 2 bin yıl sonra tekrar müzik sesleri yankılandı.

Burdur'un Gölhisar ilçesinde yer alan ve "Gladyatörler Şehri" olarak bilinen Kibyra Antik Kenti, 2006 yılından beri devam eden kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor. 2 bin 300 yıllık tarihe sahip olan kentte bulunan ve “opus sectile” tekniğiyle inşa edilen Medusa mozaikli odeon, yaklaşık 2 bin yıl aradan sonra yeniden müzikle buluştu.

aw205551-01.jpg

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından verilen konser, antik odeonda büyük ilgi gördü. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı etkinlikte, tarihi atmosferde unutulmaz anlar yaşandı. Konser öncesinde konuşan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, bu tarihi mekanda yapılan etkinliğin önemine dikkat çekti. Dalgar, "Bu atmosferde düşündüğüm şey, binlerce yıl önce yapılan ve hala dimdik ayakta duran bu eserin, geçmişteki insanların emeğinin ve özverisinin günümüzde hala ne kadar değerli olduğunu göstermesidir. Gelecek nesillere hangi eserleri bırakacağımızı düşünmeliyiz," dedi.

aw205551-04.jpg

Rektör Dalgar ayrıca, Kibyra gibi tarihi alanların korunmasının önemine vurgu yaparak, "Konservatuvarımızın bu tarihi mekanda gerçekleştirdiği gösteri için teşekkür ederim. Bu tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılmasında emeği geçen arkeoloji bölümümüzün değerli hocalarına, özellikle Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru hocama ve ekibine minnettarım. Sagalassos, Kibyra ve Kremna gibi önemli tarihi alanlara sahip çıkmaya devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.

aw205551-07.jpg

Konuşmaların ardından MAKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı orkestrası Doç. Dr. Zeynel Turan’ın seslendirmesiyle Türk halk müziği konseri verdi. Ardından MAKÜ Konservatuvar öğrencilerinden oluşan Grup KARO, Türk pop müzik konseri gerçekleştirdi. Katılımcılar, antik odeonun büyüleyici atmosferinde müziğin keyfini doyasıya çıkardı.