200 dekarlık alanda yetişiyor. Tonlarca hasat bekleniyor

200 dekarlık alanda yetişiyor. Tonlarca hasat bekleniyor

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nde, Türkiye'nin en erkenci üzümü olarak tanınan "Trakya İlkeren" üzümünün hasadı başladı.

Sabah saatlerinde, enstitüye ait bağlardan hasat edilen üzümler, işçiler tarafından kasalara doldurularak şehir merkezindeki satış noktalarına getiriliyor.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Mehmet Ali Şenol, Trakya İlkeren'in önemli bir üzüm çeşidi olduğunu belirtti. Şenol, 1991 yılında ülke bağcılığına kazandırılan Trakya İlkeren'in erkenci bir çeşit olması sebebiyle yüksek piyasa değerine sahip olduğunu ifade etti.

2093852.webp

Hasat edilen üzümlerin salkım ağırlığının 500-600 gram civarında olduğunu söyleyen Şenol, "Trakya İlkeren üzüm çeşidi, Türkiye'nin en erkenci ve sofralık bir üzümüdür. Bahçemizde bu yıl yaklaşık 4 ton hasat bekliyoruz ve bunun bir kısmını satışa sunacağız." dedi.

Trakya İlkeren'in diğer birçok üzüm çeşidine göre bağ hastalıklarına daha dayanıklı olduğuna dikkat çeken Şenol, "Trakya İlkeren üzümünün hasadına başladık. Bu çeşidi önemli kılan erkenci olması ve üreticiler için yüksek piyasa değerine sahip olmasıdır. Enstitümüzde yaklaşık 200 dekar alanda bağ bulunmakta ve satışa sunduğumuz 60 civarında şıralık, şaraplık ve sofralık üzüm çeşidi mevcut. Bu yıl rekolte oldukça iyi ve üzümlerimiz sağlıklı. Dekar başına 2 ton rekolte hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Şenol, enstitüde yerli ve yabancı yaklaşık 1600 üzüm çeşidi bulunduğunu da sözlerine ekledi.

aa-20230816-31929261-31929254-tekirdagda-trakya-ilkeren-uzumunun-hasadi-basladi.jpg