4 imparator gördü! Bu Ayasofya başka Ayasofya

4 imparator gördü! Bu Ayasofya başka Ayasofya

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Ayasofya Camii, tarihi olaylara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Dönemin dört Bizans İmparatorunun taç giydiği mozaik kaplı bölüm, ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Ayasofya Camii'nin doğu giriş kapısında bulunan ve üzerine basılmaması için koruma altına alınan mozaik desenli zemin, Bizans İmparatorlarının taç giyme törenlerinin yapıldığı 'Omphalion' olarak biliniyor. Ortadaki yuvarlağın Hazreti İsa'yı, etrafındaki 12 dairenin ise havarilerini temsil ettiği rivayet ediliyor.

aw223479-06.jpg

Kare planlı ve renkli mermer mozaiklerle bezeli bu özel bölüm, Bizans İmparatorlarının taç giydiği yer olarak biliniyor. Eski İznik Müzesi Müdürü Taylan Sevil, "İznik Ayasofya Camii'nde dört imparator taç giydi. Ayasofya, 2. İznik Konsülü'ne de ev sahipliği yaptı. Bu mekan, Ortodokslar için hacı sayılan önemli bir yer" dedi.

aw223479-07.jpg

1204 yılında Haçlı Ordusu'nun İstanbul'u fethi sonrası İznik'e kaçan İmparator 1. Teodor Lasgaris, taç giyme törenini burada gerçekleştirdi. 1208'de Ortodoks Patriği'nin İznik'e taşınmasıyla başlayan taç giyme törenleri, 1222'de Dukas Vatatzes, 1254'te 2. Teodor Lasgaris ve 1259'da Mihail Paleologos'un taç giyme törenleriyle devam etti. 1261 yılında İstanbul'un geri alınmasıyla Bizans başkenti tekrar İstanbul'a taşındı.

aw223479-01.jpg