45 derece sıcaklıkta tarihi gün yüzüne çıkartıyorlar

45 derece sıcaklıkta tarihi gün yüzüne çıkartıyorlar

Dünyanın en büyük mermer antik kenti olan Stratonikeia'da, 45 derece sıcaklık altında tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarılıyor.

Stratonikeia Antik Kenti'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Milattan önce 3. yüzyılda kurulan ve dünyanın en büyük mermer antik kenti olan Stratonikeia, 45 derece sıcaklıkta tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkarmak için titiz bir şekilde çalışıyor.

Bu antik kentte, kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmaları yıl boyunca sürdürülüyor. Geç Tunç Çağı’ndan itibaren Anadolu'nun fethinden sonra Türk hâkimiyetine geçen Stratonikeia'da, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi dahil olmak üzere hala antik kent içinde yaşayan sakinler bulunuyor. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma İmparatorluk, Doğu Roma, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait kalıntılar barındıran Stratonikeia, nadir antik kentlerden biri olarak dikkat çekiyor.

stratonikeia-antik-kentinde-45-derece-sicaklikta-igne-ile-tarih-kaziyorlar-4.webp

2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği Stratonikeia'da, antik döneme ait gymnasium, bouleuterion, tiyatro, hamam, kent kapısı ve çeşme gibi önemli yapılar yer alıyor. Ayrıca, köy meydanı, Beylikler Dönemi hamamı, Şaban Ağa Camii, Osmanlı Çeşmesi ve Ağa evleri gibi Türk mimarisi açısından değerli örnekler de bulunuyor.

Muğla bölgesinde 38-40 derece olan hava sıcaklığı, Stratonikeia'da mermer ve toprağın sıcaklığı ile birlikte 45 dereceye kadar çıkıyor. Saha çalışanları, bu zorlu sıcaklıklara rağmen titiz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bazı ekip üyeleri iğne ile toprak kazarken, diğerleri mermer sütunları fırça ile temizliyor.

Sanat Tarihçisi Taner Babataş, “Mesleğimizi sevdiğimiz için bu sıcaklıklar bizim için çok zor olmuyor. Elimizden geleni yapıyoruz ve sonuçta bu kültür varlıklarını özenle korumak istiyoruz,” dedi.

Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise, “Bu iş çok keyifli. Yaptığımız iş, sıcaklığı unutturuyor ve her an yeni buluntularla karşılaşıyoruz. Ekip olarak çeşitli tedbirler alıyoruz; çadır kuruyor ve sıvı takviyesi yapıyoruz,” şeklinde konuştu.