65 bin lira para cezası var. İşletmelere kötü haber

65 bin lira para cezası var. İşletmelere kötü haber

Vergi kanunlarındaki cezaların artırılması, hem tüketicileri hem de işletmeleri ciddi yaptırımlarla karşı karşıya bırakacak. Bunu yapan işletmelere 65 bin lira ceza uygulanacak. Detaylar haberde…

TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülmesi beklenen vergi paketindeki yeni ceza düzenlemeleri, hem işletmeleri hem de tüketicileri ciddi yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, yasa teklifine göre, bakkaldan ekmek veya sakız alıp fiş almayan bir çocuğa 5 bin lira ceza uygulanabilir.

65 BİN LİRA CEZA UYGULANACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla vergi cezalarında 43 katına kadar artış yapmayı planlıyor. Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yetkilileri, cezaların aşırı yüksek olduğunu ve bu düzenlemenin fiş vermeyen işletmelere ilk ihlalde 10 bin TL, sonraki ihlallerde ise 65 bin TL ceza getirebileceğini belirtti.

para-222-iv8k-cover.webp

FİŞ ALMAYANA 5 BİN LİRA CEZA

Yeni düzenlemeye göre, alışveriş sonrası fiş almayan tüketicilere alışveriş tutarına bakılmaksızın 5 bin lira ceza kesilebilecek. Halihazırda bu ceza 680 TL olarak uygulanıyor. Maliye'nin ceza kesmeye yetkili elemanları ve gerektiğinde özel olarak görevlendirilen kişiler de bu cezayı uygulayabilecek.

CEZA ORANTISIZ

TÜRMOB yetkilileri, ceza miktarlarının orantısız ve aşırı yüksek olduğunu ifade ederek, örnek olarak "Çocuğunuzu ekmek almak üzere bakkala gönderdiniz. Çocuk fiş almadan bakkaldan çıkarsa, 5 bin lira ceza ödemek zorunda kalabilir. Yani ekmeği almak için gönderdiğiniz çocuğunuz eve 5 bin liralık ceza makbuzuyla dönebilir" şeklinde açıklamada bulundu.

para-stok-1753253.jpg

PATRONLARIN SORUMLULUĞU

TÜRMOB'un raporuna göre, artan cezalar doğrudan mükellefleri değil, çoğunlukla muhasebeci ve mali müşavirleri etkileyebilir. Raporda, "Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının büyük çoğunluğu mükelleflere kesilmesine rağmen, uygulamada bu cezaların çoğu meslek mensuplarına ödetilmektedir. Bu durum, meslek mensuplarının işlerini yapamaz hale gelmelerine yol açmaktadır" denildi.