Adli tatil başlıyor

Adli tatil başlıyor

Yargıda toplu izin dönemi olan adli tatil yarın başlayacak. Yargı mensupları 31 Ağustos'ta tekrar görevlerine dönecek.

Adli tatil, yarın başlayacak ve 31 Ağustos'ta sona erecek. Bu süre zarfında adliyelerde sadece nöbetçi mahkemeler çalışacak. Nöbetçi mahkemeler, tutuklusu bulunan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak, diğer davalar ise yeni adli yıla kadar durdurulacak.

Yüksek yargı organları olan Danıştay ve Yargıtayda da nöbetçi heyetler görev yapacak. Danıştay'daki nöbetçi heyet sadece "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlayacak ve esastan karar veremeyecek. Yargıtay'da ise ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.

anayasa-mahkemesi-yuce-divan-1481775.jpg

Adli tatil, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102'nci, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331'nci, Danıştay Kanunu'nun 86'ncı ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 61'inci maddeleri gereğince her yıl 20 Temmuz'da başlar ve 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl ise 1 Eylül’ün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle 2 Eylül’de Yargıtay’da düzenlenecek törenle başlayacak. Anayasa Mahkemesi adli tatil kapsamına girmiyor.

Yeni adli yılın başlamasının ardından, başkentte kamuoyunca önemli olarak değerlendirilen davaların görülmesine devam edilecek. Bu kapsamda:

thumbs-b-c-ccf1a54e908e02583dfe1925ca6db5c6.jpg

9 Eylül'deAyhan Bora Kaplan suç örgütü davası,

- 30 Eylül'de eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davanın duruşması yapılacak,
- 11 Eylül'de FETÖ’nün "emniyet mahrem imamı" olduğu iddiasıyla "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan hakkında dava açılan Kemalettin Özdemir hakim karşısına çıkacak,
- 2 Ekim'de MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının sonunda hakem Halil Umut Meler’e saldıran, aralarında eski Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca’nın da bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına devam edilecek.