Ağrı Dağı eteklerinde hasadı başladı. 4 bin 500 ağaç bulunuyor

Ağrı Dağı eteklerinde hasadı başladı. 4 bin 500 ağaç bulunuyor

Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alan çorak araziye 4 bin 500 meyve ağacı dikerek yemyeşil bir bahçeye dönüştüren Abdulkadir Ardin, kayısı hasadına başladı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Örtülü köyü yakınlarında 2015 yılında satın aldığı 33 dekarlık araziyi bahçeye dönüştüren Abdulkadir Ardin, ailesiyle birlikte burada kurduğu evde yaşamını sürdürüyor. Vinçlerini satarak bu araziye daha çok yatırım yapan Ardin, şeftali, kayısı, elma, erik, kiraz, vişne, badem, armut ve ayva gibi çeşitli meyve ağaçlarının bulunduğu bahçesinde her türlü bakım işini özenle yerine getiriyor.

Bahçede ayrıca havuz, restoran ve bungalov tarzı evler de bulunuyor. Şu sıralar olgunlaşan kayısılar için ailesiyle birlikte hasat heyecanı yaşayan Ardin, yakın zamanda elma ve şeftali başta olmak üzere diğer ürünlerin hasadına hazırlanıyor.

07-19-08-aa-35195847.jpg

Abdulkadir Ardin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çorak arazide kurduğu bahçede yetişen meyvelerin veriminden memnun olduğunu belirtti. Ardin, "Kayısının hem verimi hem de tadı çok güzel. Malatya ve Iğdır kayısıları bilinir ama Ağrı Dağı'nın eteklerindeki volkanik topraklarda yetişen kayısının tadı daha farklıdır. Kayısıdan sonra şeftali, armut ve badem hasadı yapacağız. Kasım ayına kadar hasat devam ediyor. Dünyanın her yerinden bahçemize ziyaretçiler geliyor. Meyveleri dalından koparıp yedikleri zaman çok memnun kalıyorlar. Ürünlerimizi organik yetiştiriyoruz" dedi.

07-19-08-aa-35195842.jpg

Yaklaşık 30 yıl Ağrı'da sanayi sitesinde esnaflık yaptığını ve bahçeyi kurmak için 12 vincini ve evini sattığını ifade eden Ardin, "Ağrı Dağı'nı çok seviyorum. Buraları hep kurak görüyordum. Bu bahçe benim dünyam oldu. Buradan dışarı çıkamıyorum. Her şeyden elimi, ayağımı çektim. Şehre bile gitmek istemiyorum. Burası çok güzel, sabahları kuşların sesleriyle uyanıyorum. Yan tarafımda da sazlık var ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Beni görmek isteyen bahçeye geliyor. Benim bir yere gitmeme gerek kalmıyor. Para yaşam için bir araçtır. Parasız yapılan işler de var. Çoğu kişi 'o vinçleri satıp bina yapabilirdin' diyor. Ben buradan dönüp meyve ağaçları arasında Ağrı Dağı'na baktığım zaman çok mutlu oluyorum" diye konuştu.

07-19-08-aa-35195843.jpg