Ağrı Dağı'nda donarak can vermişlerdi. Dehşete düşüren ayrıntılar ortaya çıktı

Ağrı Dağı'nda donarak can vermişlerdi. Dehşete düşüren ayrıntılar ortaya çıktı

İki dağcının Ağrı Dağı'nda donarak hayatını kaybettiği tırmanıştan sağ kurtulan ve ayak bileği kırılan akademisyen Usseb Karahalil, tedavi gördüğü hastanede yaşadığı korkunç olayın detaylarını anlattı.

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen dağcılar, Doğubayazıt'tan 5,137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'na tırmandılar. Perşembe günü başlayan tırmanış cumartesi sabahı zirveye ulaştı. İnişe geçtiklerinde, Dilek Gökbulak ve Muhammed Halim Dalgın kayboldu.

112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan ihbar sonrası AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri arama çalışmaları başlattı. Yerli rehberler ve Van ile Ağrı'dan gelen AFAD ekipleri kaybolan dağcıları aradı.

yeni-proje-2024-07-23t200202-247.webp

“REHBERİN UYARISINA RAĞMEN İLERLEDİLER”

Erzurum'da tedavi gören 51 yaşındaki Hollandalı akademisyen Karahalil, yaşadıklarını anlattı. 18 Temmuz'da çocukları Siirin ve Milan ile Doğubayazıt'tan Ağrı Dağı'na tırmanışa başladıklarını belirten Karahalil, 7 kişiyle başladıkları tırmanışta bir arkadaşlarının 3,200 metrede geri döndüğünü söyledi. Rehber eşliğinde 4,200 metreye çıktıklarında gece uyanıp kahvaltı yaparak tırmanışa devam ettiklerini belirten Karahalil, grubun yavaş ilerlediğini, ancak Halil ve Dilek'in hızla gruptan ayrıldığını ve rehberin onları uyarmasına rağmen devam ettiklerini anlattı.

yeni-proje-2024-07-23t200521-508.webp

YAŞADIĞI OLAY KENDİSİNİ VE AİLESİNİ DERİN ETKİLEMİŞ

Karahalil, yaşanan olayın kendilerini ve çocuklarını derinden etkilediğini, yaklaşık 5,000 metrede kötü hava koşullarıyla karşılaştıklarını söyledi. Hava şartlarının kötüleşmesi nedeniyle geri dönme kararı aldıklarını belirten Karahalil, iniş sırasında Halil ve Dilek'in kaybolduğunu öğrendiklerinde büyük bir üzüntü yaşadıklarını ifade etti. Karahalil, dağda ilerlerken ayak bileğini kırdığını ve rehberlerin kendisine çok yardımcı olduğunu belirtti.

Dağdan inerken zorlandığını ve zaman zaman sürünerek indiğini anlatan Karahalil, rehberlerin kaybolanları aramaya gittiğini ancak hava şartlarının kötüleşmesi nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Ağrı Dağı'ndaki bu olumsuz hava koşullarıyla ilk kez karşılaştığını belirten Karahalil, rehberlere teşekkür etti.

xohudcdkmkgyeialv8ywcg.webp

Buhara Hastanesi Başhekimi Dr. Hulki Aşır, Karahalil'in ayak bileği tedavisinin devam ettiğini ve gün içinde ameliyat edileceğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

20 Temmuz'da 5,137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'na tırmanan gruptan iki kişi, 5,050 metrede sis ve tipi nedeniyle mahsur kalmış ve kaybolmuştu. AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri İHA destekli arama kurtarma çalışması başlatmış, yerel rehber Barzani Ceylan ve arkadaşı iki kişinin cenazesini bulmuştu.