Aksaray'daki tarihi Osmanlı köprüsü restore ediliyor

Aksaray'daki tarihi Osmanlı köprüsü restore ediliyor

Aksaray-Konya-Niğde yol ayrımında, Karasu Deresi üzerinde yer alan tarihi köprü, aslına uygun şekilde restore edilerek Aksaray'ın kültür envanterine kazandırılıyor.

Zamanla sel felaketlerinden zarar gören köprü, gerçekleştirilecek restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hayat bulacak.

Osmanlı dönemine ait olan Karasu Köprüsü, yaklaşık 13,50 metre uzunluğunda. Büyük kemer açıklığı 3,80 metre, küçük kemer açıklığı ise yaklaşık 2,40 metre olan köprünün genişliği 4,26 metredir ve kesme taş ile moloz taş malzemeler kullanılarak inşa edilmiş. Köprüde yapılacak restorasyon çalışmaları hızla devam ederken, Belediye Başkanı Evren Dinçer şunları söyledi:

"Atalarımızdan miras kalan tarihi camilerimizi, türbelerimizi, konaklarımızı, çeşmelerimizi, köprülerimizi ve diğer tüm tarihi mekanlarımızı aslına uygun restore ederek gelecek nesillere taşımak için özen gösteriyoruz. Aksaray’ın kendine özgü tarihi ve kültürel zenginliklerini bu tür projeler ve yatırımlarla gelecek kuşaklara aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bölgenin tarihi yapısını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz."

1863 yılından önce yapılan Karasu Köprüsü, Aksaray'da meydana gelen bir taşkın sonucu tamamen yıkıldıktan sonra 1863 yılında yeniden inşa edilmiştir. Konya Valisi Ferid Paşa'nın (1889-1902) Aksaray’a yaptığı bir seyahat esnasında bu yoldan geçtiği kayıtlar arasında bulunuyor.