Alkol satışında yeni dönem

Alkol satışında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Elektronik Alkol Takip Sistemi'nin (EATS) tüm bileşenleriyle faaliyete geçtiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahte ve yasa dışı alkollü içki üretiminden kaynaklanan can kayıplarını önlemek amacıyla Elektronik Alkol Takip Sistemi'ni (EATS) devreye aldıklarını ve bu sistemle birlikte e-Devlet üzerinden Alkol Ticaret Platformu (ATİP) adıyla yeni bir hizmet başlattıklarını duyurdu. Bakanlık tarafından yayımlanan Tebliğ ile EATS'ın uygulama esasları da belirlendi ve Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bakan Yumaklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, EATS'ın tüm unsurlarıyla devreye girdiğini vurgulayarak, bu sistemin sahte ve yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu ifade etti. Sistemin, etil alkol üretim ve ithalat miktarının elektronik ortamda tespit edilmesinden, ürünlerin yurt içindeki fiziki sevkiyatının ve piyasa arz zinciri içindeki hareketlerinin adım adım izlenmesine kadar geniş bir yelpazede işlev göreceğini belirtti.

Yumaklı, yazılımın ve veri transfer ekipmanının Bakanlık kaynaklarıyla geliştirildiğini vurgulayarak, sistemin yasal ticareti kayıt altına alarak yasa dışı ticareti ortadan kaldırmayı hedeflediğini dile getirdi.

Bu sayede, sahte ve yasa dışı üretimlerin kontrol altına alınması ve toplum sağlığının korunmasına yönelik önemli bir adım atıldığını vurguladı.