Antalya'da 2 bin yıllık Zeus ve Aphrodite heykelleri bulundu

Antalya'da 2 bin yıllık Zeus ve Aphrodite heykelleri bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, antik dünyanın sırlarını gün yüzüne çıkarmaya devam ettiği bildirildi.

Proje kapsamında Aspendos Antik Kenti'nde yürütülen kazılar, tarihi zenginlikleri keşfetme ve koruma amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Açıklamaya göre, Akropolis’te bulunan 'İki Katlı Dükkânlar – Stoa Kompleksi'nde gerçekleştirilen kazılar sırasında, 14'üncü dükkanda yapılan çalışmalarda, mekan içinde bulunan dükkan tezgahının önünde ve arkasında, taban seviyesinde iki adet küçük boyutlu Zeus ve Aphrodite heykeli ortaya çıkarıldı. Heykellerin Roma İmparatorluk Dönemi’nin erken safhasına ait olduğu ve yaklaşık 2000 yıl önce yapıldığı belirtildi.

Heykellerin büyük oranda iyi korunmuş olduğu ifade edilirken, Aphrodite heykelinin yarı giyimli ve ayakta betimlendiği, bir eliyle mantosunu tutarken, sağ ayağının hemen yanında imparator zırhı görünümünde bir destek bulunduğu açıklandı. Heykelin detaylı işçiliğiyle antik dönem sanatının inceliklerini gözler önüne serdiği vurgulandı. Zeus heykelinin ise büyük olasılıkla tahtına oturmuş bir şekilde tasvir edildiği ve torsonun sol bölümü, arka kısmı ve alt bölümünde ikinci kullanımına ilişkin yontu izlerine rastlandığı belirtildi.

Aspendos Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarının, antik dünyanın kültürel mirasını gün yüzüne çıkarma ve geçmişle geleceği buluşturma hedefi doğrultusunda büyük önem taşıdığı ifade edildi.