Apartmanın şantiye şefinden tüyler ürperten itiraf. 29 kişiye mezar olmuştu

Apartmanın şantiye şefinden tüyler ürperten itiraf.  29 kişiye mezar olmuştu

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 29 kişinin yaşamını yitirdiği Özlem Bayraktar Apartmanı davasının ilk duruşmasında, binanın şantiye şefi Beyza Aygün Bağdatlı’dan tüyler ürperten itiraf geldi. Meğerse kimse iş vermemiş...

Fatih Mahallesi'ndeki Özlem Bayraktar Apartmanı, 6 Şubat ilk depremde yıkıldı. 29 kişi hayatını kaybederken 13 kişi ağır yaralandı.

7wizo2yy-kwk7waj3csheq.webp

Başlatılan soruşturmada müteahhit Kadir Atmaca tutuklandı, tüm belgeler Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne gönderildi. Hazırlanan bilirkişi raporunda, binanın yıkılmasından dolayı müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim şirketi yetkilileri ve kontrol elemanı asli kusurlu, belediyenin yapı kontrol birimi ise tali kusurlu olarak gösterildi.

KABA İNŞAAT STAJI İTİRAFI

Binanın şantiye şefi yeterli deneyime sahip olmadığını kabul etti. Bağdatlı, şantiyede ciddi bir hata yapılmadığını savunarak, "Bu dönem benim için kaba inşaat stajı gibiydi, yeni bilgiler ve deneyimler edindim. Sahada iş organizasyonunu ve iş güvenliğini yönlendiren teknik bir personel olarak çalıştım" dedi.

l9pwl7zcsu6pjrh6qxtg3q.webp

Yedi kişi hakkında dava açıldı. Raporda, binada projelendirme, yapım ve iş bitim aşamalarında deprem yönetmeliği ve İmar Kanunu esaslarına uyulmadığı belirtildi.

22 YIL 6'ŞAR AY HAPİS İSTEMİYLE DAVA AÇILDI

Soruşturmayı tamamlayan savcı; tutuklu müteahhit Kadir Atmaca, statik proje müellifi Hikmet Doğanay, şantiye şefi Beyza Aygün Bağdatlı, yapı denetim şirketi yetkilileri Hakan Çirişoğlu, Mehmet Kara, Mehmet Numan Aydoğan ve Nevzat Bol hakkında "Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açtı. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hikmet Doğanay, Mehmet Kara, Mehmet Numan Aydoğan ve Beyza Aygün Bağdatlı, taraf avukatları ve binada hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.

nbqryfv2ckynkelh3nn-ua.webp

Müteahhit Kadir Atmaca, tutuklu bulunduğu cezaevinden, Nevzat Bol ise yaşadığı şehirdeki adliyeden SEGBİS sistemi ile duruşma salonuna bağlandı. Duruşma, Beyza Aygün Bağdatlı'nın savunmasıyla başladı.

İŞ TECRÜBESİZLİĞİ NEDENİYLE BAŞVURULARI REDDEDİLDİ

Bağdatlı, bilirkişi raporunda kendisine atfedilen kusurları kabul etmediğini belirterek, mimar olduğunu ve 2017'de mezun olduktan sonra iş tecrübesizliği nedeniyle iş başvurularının reddedildiğini söyledi. Bağdatlı, müteahhit Kadir Atmaca ile bir arkadaşının aracılığıyla tanıştığını ve onun kendisine şantiye şefi olarak tecrübe kazanabileceğini söylediğini belirtti. Bağdatlı, "Şantiye şefi olarak çalıştım, ancak sigorta yapılmadı ve maaş almadım. İşe başladıktan sonra birçok şey öğrendim. Uygulamalarda gördüğüm hataları not alıp Kadir Bey'e ilettim. Bana göre şantiyede esaslı bir yanlışlık yapılmadı" dedi.

phu9t7wyxe2enjzmrl0fdg.webp

MASUMUM VE TUTUKSUZ YARGILANMAMI İSTİYORUM"

Müteahhit Kadir Atmaca, binanın yapımında herhangi bir kusuru olmadığını iddia ederek, "Binayı yapı denetim firması ve şantiye şefi ile beraber yaptım. Malzeme kalitesizliği suçlamasını kabul etmiyorum. Masumum ve tutuksuz yargılanmamı istiyorum" dedi. Atmaca, şantiye şefi belgelerinde imzaları kendisinin attığını, Bağdatlı'nın ise stajyer gibi çalıştığını söyledi.

Mahkeme heyeti, Kadir Atmaca'nın tutukluluğunun devamına, Mehmet Kara ve Nevzat Bol'dan imza örneklerinin alınarak belgelerle karşılaştırılması için Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine karar verip, duruşmayı erteledi.

qohmueegmkm6pqyffwey-a.webp

Duruşma sonrası, binada anne ve babasını kaybeden Osman Nadir Akıllı, 29 kişinin ölümüne neden olan kişilerin cezalandırılmasını istedi. Akıllı, "Kendim ve dört kardeşim enkazdan yaralı olarak çıkarıldık. Bina yeni yapılmıştı ve kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşa edilmişti. Şantiye şefi, iş tecrübesi olmayan bir mimardı ve bizim bina onun için staj yeri gibiydi. Adalete güveniyoruz ve suçluların hak ettiği cezayı alacağına inanıyoruz" dedi.