Artık kirazın da tarhanası var

Artık kirazın da tarhanası var

Amasya Valisi Yılmaz Doruk, bir kadın kooperatifi ziyareti sırasında kendisine kiraz posasından yapılmış kuru pestil ikram edildi. Vali Doruk, bu ikram karşısında “Kirazın ‘tarhanası’ var arkadaşlar” dedi.

Taşova Hünerli Eller Kadın Kooperatifi üyeleri tarafından el emeğiyle hazırlanan doğal ve yöresel ürünler Vali Doruk’a sunuldu. Alpaslan köyündeki çiftçilerin bahçelerinde yetişen kirazlar kooperatife getirilerek pestil kıvamına getirildi. Bu kirazlar, -40 derecede dondurulduktan sonra kurutma makinesinde kurutularak tarhananın çıtırlığına dönüştürüldü.

Amasya Valisi Yılmaz Doruk, “Burası devlet desteğiyle kuruldu. Kooperatifleşmeye, kadın emeğine ve istihdamına büyük önem veriyoruz. Kadınlarımız çok üretken ve gerçekten güzel sonuçlar elde ediyorlar. Bu kooperatifimiz de bu başarı örneklerinden biri. Bölgemiz için meyvecilik çok önemli, katma değerini arttırarak üretmek daha da önemli. Şu anda kooperatifimiz meyve kurutma tesisini işletiyor. Taşova meyvecilikte de çok başarılı, çiçek bamyası bizim ‘altın bamya’ dediğimiz ürünlerden biri ama burada doğal meyvelerin kurutulup pazara sunulması da çok değerli. Güzel işler yapıyorlar, biz de kendilerini destekliyoruz” dedi.

Hünerli Eller Kadın Kooperatifi üyesi Emine Yıldız, “Bahçemden kirazımı getirdim ve kurutmaya karar verdik. Önce posasını yaptık, sonra suyunu çıkardık. Suyundan meyve suyu ve sıcak içildiğinde çay yaptık. Kirazdan üç çeşit ürün elde ettik: kiraz kurusu, kiraz posası ve kiraz suyu. Vali Bey’in ‘kiraz tarhanası’ dediği şey gerçekten oturdu, iyi bir fikirdi” şeklinde konuştu.

Vali Doruk’a, Taşova Kaymakamı Efe Kılıç, Belediye Başkanı Ömer Özalp, Hünerli Eller Kadın Kooperatifi Başkanı Özlem Genç ve kooperatif üyeleri eşlik etti.