Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ne oldu?

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ne oldu?

Avrupa Merkez Bankası (AMB), mevduat faizini beklentilere paralel olarak yüzde 3,75 seviyesinde sabit bıraktı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50 seviyelerinde sabit bıraktı.

Karar metninde, faizlerin gerektiği sürece kısıtlayıcı tutulacağı taahhüdü yineleyen AMB, bu kısıtlayıcılığın seviyesinin ve süresinin ekonomik verilere bağlı olarak şekilleneceğini vurguladı. Ayrıca Euro Bölgesi'nde fiyat baskılarının hala yüksek olduğunu ve manşet enflasyonun 2025 yılına kadar hedefin üzerinde kalabileceğini belirtti.

AMB, Haziran toplantısında Euro Bölgesi'nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az endişe kaynağı olduğu gerekçesiyle gösterge faiz oranlarını yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürmüştü.

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Haziran ayında yıllık bazda yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek enflasyon ise aynı dönemde yıllık yüzde 2,9 olarak ölçülmüştü.

En yüksek yıllık enflasyon, Euro Bölgesi'nde hizmetler sektöründe yüzde 1,84 ile gerçekleşirken, bu sektörü sırasıyla yüzde 0,48 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 0,17 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 0,02 ile enerji ürünleri takip etti. AB uyumlu verilere göre Haziran ayında enflasyonun en yüksek olduğu ülkeler ise yüzde 5,4 ile Belçika, yüzde 5,3 ile Romanya, yüzde 3,6 ile Macaristan ve İspanya, yüzde 3,5 ile Hırvatistan ve yüzde 3,4 ile Hollanda olarak kaydedildi.

Ekonomistler, AMB'nin Eylül toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapmasını bekliyor. Bloomberg Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti David Powell, AMB'nin Temmuz ayında faizleri sabit tutacağını ancak Eylül ayında ekonomik yavaşlamanın yeni bir faiz indirimi hamlesi için zemin oluşturabileceğini belirtmişti.