Aylık 40 bin TL maaşla eleman bulunamıyor. 150 bin çalışana ihtiyaç var

Aylık 40 bin TL maaşla eleman bulunamıyor. 150 bin çalışana ihtiyaç var

Üniversite mezunu iş arayan binlerce kişi varken, bazı sektörlerde ne sınav ne de mezuniyet şartı aranıyor. 40 bin lira maaşla işçi aranan bu sektörde, 150 bin kişiye ihtiyaç duyuluyor. İşte tüm ayrıntılar...

Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyacı bulunuyor. Sigortasız olarak çalışan çobanlar aylık ortalama 40 bin lira maaş almasına rağmen, bu maaşa rağmen çoban bulunamıyor.

Sektör temsilcileri, Türk çobanlara ihtiyaç olduğunu belirtirken, yabancı çobanlara da yer verilmesi gerektiğini savunuyor. Şu anda Türkiye’de 40 bin yabancı çoban çalışıyor.

yeni-proje-9.jpg

ÜLKE GENELİNDE ÇOBAN SORUNU YAŞANIYOR

Türkiye genelinde çoban sıkıntısı, hayvancılık sektörünü olumsuz yönfr etkiliyor. Çoban bulamayanlar yatırım yapmaktan kaçınıyor, mevcut hayvan sahipleri ise hayvanlarını yaylalara çıkaramıyor ve bu durum hayvan sağlığını da bozuyor.

Sektör temsilcileri, çoban ihtiyacının öncelikle yerli çobanlarla karşılanmasını önerirken, mevcut çobanların ortalama iki asgari ücret kazandığını ancak sosyal güvencelerinin bulunmadığını belirtti.

yeni-proje-8.jpg

40 BİN YABANCI ÇOBAN ÇALIŞIYOR

Sektör temsilcileri, yerli çobanların yanı sıra yabancı çobanların da çalıştırılması gerektiğini savunuyor. Türkiye’de şu anda yaklaşık 40 bin yabancı çoban çalışıyor, ancak bu çobanların kimlikleri bilinmiyor ve işverenler çobanların kaçıp kaçmayacağı konusunda endişe yaşıyor. Ayrıca, çobanlık mesleğinin "sürü yöneticiliği" olarak adlandırılması durumunda daha cazip hale gelebileceği düşünülüyor.

“VATANDAŞLAR ÇOBAN OLMAK İSTEMİYOR”

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'de 150 bin çobana ihtiyaç olduğunu belirtti. Çelik, vatandaşların çobanlık mesleğini istemediğini ifade ederek, "Bu meslek saygındır; yabancı çobana ihtiyacımız olduğunda hemen Afgan algısı oluşuyor, bu algının oluşmaması gerekiyor" dedi.

yeni-proje-10.jpg

Çelik, diğer ülkelerden de çalışan yabancı çobanlar olduğunu belirterek, "Türki Cumhuriyetler de dahil olmak üzere belirli protokollere bağlı kalmak şartıyla bunun yasal şekilde yapılması lazım, yetiştiricilerin mağduriyetlerinin giderilmesi lazım. 150 bin çobanı dışarıdan getirme gibi bir durumumuz yok" dedi.

İlgili Haberler