Baba kızına nafaka ödeyecek

Baba kızına nafaka ödeyecek

Ankara 4. Aile Mahkemesi'nin verdiği son kararla, 10 yıl önce boşanan bir emekli babanın, kızı için nafaka ödemesine hükmedildi. Bu karar, geniş bir yankı uyandırdı.

Mustafa A., 10 yıl önce eşinden boşanmıştı. Şimdi üniversite öğrencisi olan kızı Ceren A., babasına yardım nafakası davası açtı. Dava dilekçesinde, üniversite eğitimine devam edebilmek için maddi destek gerektiğini ve yurtta kaldığını belirten Ceren A., aylık 8.000 TL nafaka talep etti. Emekli Mustafa A., kızı 18 yaşına gelene kadar aylık 400 TL nafaka ödediğini ve şu anda maddi olarak ödeme gücünün bulunmadığını ifade ederek davanın reddini istedi.

ÜST SOY, ALT SOYA NAFAKA VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR

Ankara 4. Aile Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme, davalı babanın emekli olduğunu ve aylık 26.000 TL gelirinin bulunduğunu belirledi. Türk Medeni Kanunu'na göre, çocuk ergin olsa bile eğitimi devam ettiği sürece anne ve baba, çocuklarına eğitim süresince destek sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca, yardım etmediği takdirde yoksulluk riski taşıyan üst soy, alt soy ve kardeşlere nafaka verme yükümlülüğü de söz konusudur.

aile-mahkemesinin-kararina-yargitaydan-itiraz-kadin-zengin-olsa-da-nafaka-alacak-1638710784-2014.webp

8 BİN TL ÖDEMESİNE KARAR VERİLDİ

Yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür ve eğitim gibi bireyin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik harcamaları yapacak geliri bulunmayan kişiler yoksul olarak kabul edilir. Bu çerçevede, davalı babanın kızı Ceren A.'ya aylık 8.000 TL yardım nafakası ödemesine karar verildi.

86461.jpg

"EĞİTİM DEVAM EDİYORSA DAVA AÇILABİLİR"

Ceren A.'nın avukatı Senem Yılmazel, iştirak nafakasının genellikle 18 yaşına kadar ödendiğini ancak çocuğun eğitim hayatı devam ediyorsa bu yaş sınırının geçerli olmadığını belirtti. Yılmazel, "İştirak nafakası, çocuğun bakımı, iaşesi, eğitimi ve sağlığı için ödenir ve 18 yaşına kadar sürer. Ancak eğitim devam ediyorsa, çocuk kendisi dava açmalıdır. Müvekkilim yurtta kalıyordu, hiçbir geliri yoktu ve çalışmıyordu; ama eğitimine devam etmek istiyordu. Bu nedenle yardım nafakası davası açtık. Mahkeme davayı kabul etti ve uygun bir nafaka ödenmesine karar verdi. Eğer çocuk eğitimine devam ediyorsa, anne veya baba bu nedenle dava açabilir. Biz de öncelikle anlaşma yolunu denedik, fakat mümkün olmayınca dava açmak zorunda kaldık. Davayı kazandıktan sonra baba nafakayı ödemeye başladı" dedi.