Bakanlık düğmeye bastı. Marketlerde bu peynir resmen yasaklandı

Bakanlık düğmeye bastı. Marketlerde bu peynir resmen yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirlerin geleneksel peynirleri taklit etmesini ve tüketicileri yanıltmasını önlemek amacıyla yeni düzenlemeler getirdi. Resmen marketlerde o peynirin satılması yasaklandı.

Bu kapsamda, tulum, örgü, çeçil gibi geleneksel peynirlerin biçiminde olan eritme peynirler artık piyasada bulunamayacak ve eritme peynirlerin etiketlerinde "kaşar" ifadesine yer verilmeyecek.

ERİTME PEYNİRLER GELENEKSEL PEYNİRLERİ TAKLİT EDEMEYECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Peynir Tebliği taslağı ile eritme peynirlerin geleneksel peynirlerle benzerlik göstermesi engellenirken, tüketicilerin yanıltılması da önlenmiş olacak. Artık eritme peynirler geleneksel peynirlerin formunu taklit edemeyecek ve peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadeler gıdanın isminin yerine kullanılmayacak.

636bbcbf4e3fe106cc246929.webp

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, 8 Şubat 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nde yapılan değişiklikle, eritme peynir etiketlerinde yazı punto büyüklüğü en az 1,2 milimetreden 3 milimetreye çıkarılacak. Ayrıca, çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılacak.

Sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanacak. Eritme peynirlerinde, peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıda isminin yerine geçmesi de önlenecek.

market-9vla-cover-l3ui-cover-acuh-cover.webp

Tarım Bakanlığı, nisan ayında tüketici korumasını artırmak için gıda etiketlerinde de yeni bir düzenlemeye gitmişti. Artık, bir ürünün adında ve etiketinde, özelliğini taşımadığı başka bir gıdanın adının yanında “... tadında”, “... lezzeti” veya “... keyfi” gibi ifadelerin kullanılması yasaklanmıştı.