Bankada parası olanlar yaşadı. Merkez Bankası talimat verdi yeni tablo belli oldu

Bankada parası olanlar yaşadı. Merkez Bankası talimat verdi yeni tablo belli oldu

Merkez Bankası, likidite sterilizasyonu amacıyla bankalara yeni bir talimat gönderdi.

Merkez Bankası'nın yaptığı bu yeni düzenleme ile mevduat faizlerinde değişiklikler yaşanması bekleniyor. Bankanın bu hamlesi sonrasında mevduat faizlerinin yükselebileceği veya düşeceği hakkında çeşitli tahminler var. İşte düzenlemenin ayrıntıları...

tcmb.jpg

Merkez Bankası, piyasada oluşan fazla likiditeyi kontrol altına almak için yeni bir strateji uygulamaya başladı. Bu strateji kapsamında, TCMB Türk Lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapabileceği swap ihalelerine başlayabilir. Bu karar, mevduat faizlerinde artış beklentisini de gündeme getirdi.

tcmb4-001.jpg

'2-3 PUAN YUKARI GİDEBİLİR'

Merkez Bankası, piyasada fazla likiditeyi kontrol altına almak için yeni bir strateji geliştirdi. Türk Lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapılabilecek swap ihalelerine başlayacak. Bu adımın ardından mevduat faizlerinde bir artış bekleniyor.

Bankacılık kaynakları, Merkez Bankası’nın swap işlemleri dahil ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut politika faizinden 5-10 puan daha düşük olduğunu ifade etti.

tcmb2.jpeg

Bu durumun parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azalttığını ve piyasa faizlerini aşağı yönlü baskıladığını belirten kaynaklar, yeni düzenlemenin parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmayı ve mevduat faizlerini negatif reel faiz bölgesinden uzaklaştırmayı hedeflediğini ifade etti.

Bankacılık sektöründe yapılan değerlendirmelere göre, şu anda yüzde 49-50,5 arasında bulunan mevduat faizlerinin bu düzenleme ile ilk etapta 2-3 puan artması öngörülüyor.

tcmb3.jpg

'TL VERİP DÖVİZ ALMAK İSTEYEN BANKALAR OLABİLİR'

Bankacılık kaynağı, Merkez Bankası'nın TL likiditeyi çekmek için ana kanal olarak depo ihaleleri ve ZK'ları kullanacağını ancak bu yöntemlerin ana fonlama aracı olmayacağını belirtti. Bu hamlenin, piyasadaki fazla Türk Lirası'nın çekilmesi ve TL verip döviz almak isteyen bankaların ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladığını ifade etti.

"ACİL HAMLEYE İHTİYAÇ YOK"

Bankacılık kaynağı, mevcut likidite seviyesinin çok yüksek olmadığını belirterek, "Acil bir hamleye daha ihtiyaç yok. Eğer bir adım atılması gerekirse, ilk etapta depo ihaleleri üzerinden bir çekim yapılacaktır. Bir diğer olası hamle ise likidite bonosu çıkarmak olabilir, ancak Merkez Bankası bu kanalı kullanmayı tercih etmiyor" dedi.

İlgili Haberler