Bartın’ın eşsiz doğası ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak

Bartın’ın eşsiz doğası ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak

Batı Karadeniz'in incisi Bartın, tarihi, doğası ve kültürüyle dünyaya açılıyor. Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinde yaptığı konuşmada, Bartın’ın Türk Hava Yolları uçaklarında tanıtılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 2022 yılından itibaren 21-27 Mayıs tarihleri arasında dünya genelinde ve Türkiye'de eş zamanlı olarak kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında Bartın’da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

"Sağlıklı, geleneksel ve atıksız tüketim" ana temasıyla ve coğrafi işaretli ürünlerin öne çıkarıldığı etkinlikler, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle gerçekleştirildi. Bando eşliğinde yapılan yürüyüşle başlayan etkinliklerde, Bartın’ın tarihi ve doğal güzellikleri resimlerle tanıtıldı. Ayrıca, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır, Türkan Şoray gibi Yeşilçam’ın ünlü isimlerinin yer aldığı yağlı boya resimler katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Ünlü şeflerin Bartın yöresine ait yemekleri hazırlayıp tanıttığı etkinlikte, coğrafi işaretli ürünler, el sanatları ve yöresel lezzetlerin sergilendiği stantlar da kuruldu.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, yaptığı konuşmada Bartın’ın hem Türkiye’de hem de dünyada keşfedilmesi gereken bir şehir olduğunu vurguladı. "İlimiz doğası, denizi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle çok güzel bir şehir. Batı Karadeniz’in incisi olan Bartın, keşfedilmeyi bekleyen ve kendini geliştiren bir ilimizdir. Coğrafi işaret tescilli ürünlerimiz arasında ağda tatlısı, beyaz baklava, incir dondurması, kabak burma tatlısı, pirinçli mantı, tatlı börek, şöven ekmeği, yağlı gözleme ve yumurtalı ıspıt yemeği yer almaktadır. Yöresel lezzetlerimiz kültürümüzün bir parçasıdır. Ülkemiz, yemek kültürü ve doğal-tarihi güzellikler açısından büyük potansiyel barındırmaktadır. Bartın, Türkiye’de keşfedilmesi gereken bir şehirdir" dedi.

Vali Arslan, Bartın’ın tanıtımı için yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, "Vizit Bartın isimli sitemizi oluşturduk ve kısa süre içinde yayına geçecek. Haziran’ın 10’undan itibaren Bartın’ın yemekleri, tarihi, kültürü ve turizmini anlatan görseller, Türk Hava Yolları’nın uçaklarında yayınlanacak. 1 yıl boyunca Bartın’ı dünyaya tanıtacağız ve umarım daha fazla turist çekeceğiz" şeklinde konuştu.

Nurtaç Arslan, tüm kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile özel sektör çalışanlarına da çağrıda bulunarak, "Turistleri ağırlayacağız, ancak bunun için altyapılarımızı oluşturmamız gerekiyor. Yöresel lezzetlerimiz bu açıdan da önemli. Bartın’da maalesef yöresel lezzetleri sunan bir mekan yok. Bu anlamda, hem özel sektördeki mekanlarda hem de kamu kurum kuruluş yemekhanelerinde Bartın’ın yöresel lezzetlerine yer verilmesini istiyoruz. Bu konuda özel sektör işletmelerinden destek bekliyoruz" diye ekledi.

Program, katılımcılara yöresel yemeklerden oluşan bir menünün ikram edilmesiyle sona erdi.