Bataklıktan toplanan bitkiler afetzede kadınların elinde sanata dönüşüyor

Bataklıktan toplanan bitkiler afetzede kadınların elinde sanata dönüşüyor

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Hatay Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurs Merkezi (HATMEK), depremzedeler arasında yer alan kadınların, bataklıktan topladıkları bitkileri sanat eserlerine dönüştürerek kendilerine yeni bir yaşam alanı açıyor.

6 Şubat'taki depremin ardından zarar gören HATMEK binası, şimdi Kurtuluş Mahallesi'nde yeni bir yerde hizmet vermeye başladı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kursa katılan kadınlar, yaşadıkları felaketi geride bırakabilmek ve ekonomiye katkı sağlamak için bataklıkta yetişen su sandalyesi bitkisini sanat eserlerine dönüştürüyorlar.

Halk Eğitim ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurs Merkezi (HATMEK) eğitmenlerinden Azize Alay, "Şu anda 35 kişilik bir grup olarak, ekonomik malzemelerle kaliteli ürünler üretmeye odaklanıyoruz. Burada, endemik bitkileri kullanarak sanat eserleri yaratıyoruz. Palmiye, su sandalyesi ve hasır otu gibi endemik bitkilerle çalışıyoruz. Bu bitkilerin kullanımı oldukça kolay ve ucuzdur. Öğrencilere verdiğimiz bu işlem, son derece başarılı ürünler ortaya çıkarmaktadır. Su sandalyesi bitkisi, başlangıçta işe yaramaz görünen bir bitkidir. Ancak işledikten sonra dayanıklı ve estetik ürünler elde ediyoruz. Bitki toplama süreci, kadınların bataklıklara dalmasıyla gerçekleşiyor. Su sandalyesi bitkisinden manken yapmak, bir büstiyer işlemek veya yelek işlemek oldukça kolaydır. Sergi için zamanımız olsaydı, bu ürünleri sergilemeyi de düşünüyoruz" dedi.

El sanatlarının terapötik etkisinin olduğunu ve kendilerini mutlu hissettirdiğini belirten 53 yaşındaki depremzede Halide Bayırlı ise, "Deprem sonrası bu kurs bizim için bir terapi gibi oldu. Burada hem arkadaşlarımızla güzel bir ortamda bulunuyoruz hem de hocalarımızın rehberliğinde üretken oluyoruz. Pozitif bir şekilde etkileniyoruz ve bütün sıkıntılarımızı unutuyoruz. Ürettiğimiz güzel şeyler bizi mutlu ediyor ve dönüşümümüzü sağlıyor" şeklinde konuştu.