Bu deniz araçlarına 101 milyon lira ceza!

Bu deniz araçlarına 101 milyon lira ceza!

Antalya'nın 640 kilometrelik sahil şeridi, turizm sezonunun yoğun olduğu bugünlerde titizlikle takip ediliyor. Sabah ve akşam olmak üzere 81 farklı noktadan alınan numunelerle yapılan analizler, deniz suyunun temiz olduğunu ortaya koydu. Bu süreçte denizi kirleten 34 deniz aracına toplamda 101 milyon lira ceza kesildi.

Turizm cenneti Antalya, 640 kilometrelik sahili ve 650 bin yatak kapasitesiyle her yıl milyonlarca tatilciyi ağırlıyor. Kentin sahilleri ve koyları, tatilcilerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Türkiye'deki 567 mavi bayraklı plaj ve işletmenin 233'üne sahip olan Antalya, deniz ve kıyılarının temizliğine büyük önem veriyor.

DENİZDE SIKI DENETİMLER

Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğü ekipleri, her sabah tatilcilerin ve kent sakinlerinin yüzmek için tercih ettiği noktalarda temizlik devriyesi yapıyor. Deniz yüzeyindeki temizlik çalışmaları deniz süpürgesi aracı ile gerçekleştiriliyor ve sahile yakın adalar ile açık denizler de temizleniyor.

Deniz süpürgesi, katı atıkları toplarken, bazı tekne ve gemilerden denize bırakılan sıvı ve katı atıklar da yakından izleniyor. İhbarlar veya elektronik gemi denetleme sisteminden gelen bilgiler doğrultusunda teknelere ani denetimler yapılıyor.

Toros 07 isimli denetim teknesi, 28 knot hız kapasitesi ile hızlı bir şekilde olay yerine ulaşıyor. Yüksek süratli tekne, gece görüşü ve radar sistemleri ile sürekli takip yapabiliyor. 13,8 metre uzunluğunda ve 3,95 metre genişliğindeki tekne, 840 beygir gücüne sahip ve tüm denetim sahasını kapsayacak yakıt kapasitesi bulunuyor. Ekipler, bir yıl içerisinde denizi kirlettiği tespit edilen 34 tekneye toplam 101 milyon lira para cezası uyguladı.

resim115031557jpg-sedoxuipteiub81cu8oj0g.jpg

DENİZ SUYU ANALİZLERİ

Deniz suyunun temizliği, kıyıdan ve açıktan 81 noktadan alınan numunelerle her sabah ve akşam analiz ediliyor. Bu analizler, bir önceki gün alınan verilerle karşılaştırılarak değişimler anlık olarak takip ediliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, kentin her noktasında çevre düzenleme ve temizliğe büyük özen gösterdiklerini belirtti. Antalya'nın yoğun olmasına rağmen deniz suyunun temiz olduğunu vurgulayan Atasoy, “Günübirlik teknelerin, motor yatların ve denize girilen koylarda rutin denetimler yapıyoruz. Deniz süpürgemiz fiziksel çöpleri topluyor. Kurban Bayramı’nda deniz yüzeyinden günde 50 kilogram çöp topladık. Yaz döneminde ekiplerimiz deniz sorumluluk alanlarımızda aktif olarak çalışıyor” dedi.

MİKROBİYOLOJİK TEMİZLİK

Antalya'nın cazibe merkezi olmasının en büyük nedenlerinden birinin temiz denizi olduğunu belirten Atasoy, “233 mavi bayrakla dünyanın en fazla mavi bayrağına sahip kentiyiz. Fiziksel olarak toplanan deniz çöplerinin yüzde 80'i plastik atıklar. Piknik ve mesire alanlarında bırakılan çöpler denize ulaşıyor. Denizi kirlettiği tespit edilen 34 deniz aracına geçen yıl 101 milyon liralık ceza yazıldı. En önemlisi mikrobiyolojik kirlilik. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen kirliliği tespit için 81 noktadan numune alınıp analiz yapılıyor. Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, sorumluluk alanlarımızda vatandaşlarımızın denize giremeyeceği herhangi bir yer yok” diye konuştu.