Bülent Arınç'tan Saray'ı kızdıracak açıklama: Erdoğan'ın hangi danışmanını hedef gösterdi

Bülent Arınç'tan Saray'ı kızdıracak açıklama: Erdoğan'ın hangi danışmanını hedef gösterdi

Bülent Arınç, TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın serbest bırakılmamasıyla ilgili Yargıtay kararının yanlış olduğunu söyleyerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın serbest bırakılmamasıyla ilgili olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği kararı eleştirdi. Arınç, "Bu karar bence çok yanlış. Anayasa Mahkemesi'nin bağlayıcılığı varken, bu kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerini yargılamak gerektiğini söylemek, Yargıtay'a yakışmamıştır" dedi.

Gazete Duvar'dan Can Bursalı'ya konuşan Arınç, Cumhurbaşkanı Danışmanı Mehmet Uçum'un tavrını da eleştirerek, "Uçum soyadlı biri, milli yargı, milli olmayan yargı ayrımı yaparak literatüre çok saçma bir şey soktu. Yargıtay burada milli yargı, Anayasa Mahkemesi başka bir yargı. Anayasa varsa uygulanır. Uygulanırken sıkıntı doğuyorsa, gücünüz varsa değiştirilebilir" dedi.

"KENDİNİ BİLMEZ KİŞİYE CEVAP"

Arınç, milli yargı lafını getiren kişiye tepki göstererek, "30 sene avukatlık yapmış biri olarak, Türkiye'de her mahkeme milli yargıyı temsil eder. Yanlışlıklar çok. Türkiye'de insanları hürriyetlerinden mahrum etmek, özellikle de Can Atalay özelinde çok yanlıştır. Bunun süratle düzeltilmesi lazım" diye konuştu.

Arınç, "Bizde milli yargı diye bir şey ortaya çıkartmak, Bekri Mustafa’nın Ayasofya’ya imam olmasıyla aynı şey. Ben Başbakan Yardımcısı’yken cemaat vakıflarından da sorumluydum. Azınlıkların bazı gayrimenkullerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda iade ettik. Kararlar geldiğinde Başbakan’a sordum. ‘Hakları mı?’ diye sordu. Ben hakları olduğunu söylediğimde ‘Verelim gitsin’ dedi. Şimdi böyle bir insanın Cumhurbaşkanı olduğu bir dönemde onun adına konuşma yetkisi olanlar başka şeyler söyleyebiliyor. Ama inşallah düzelecek." dedi.

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ

Sinan Ateş cinayetiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Arınç, "Sinan Ateş konusu çok acı bir olaydır. Hepimiz üzüldük. Eşi ve iki çocuğu, MHP haricinde bütün partileri ziyaret ettiler, dertlerini anlattılar, acılarına ortak olmayı teklif ettiler. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, elden gelen yapılacaktır. Umarım ki yargı süreci daha önceki bazı yargı süreçlerine benzemez" dedi.

Arınç, Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak da "Yargı süreci daha yüzde 100 tamamlanmış sayılmaz. Faili, elinde tespih sallayarak geziyor. Bunlar kamu vicdanını yaralar" ifadesini kullandı.

Mesela Hrant Dink olayı benim TBMM Başkanlığım döneminde yaşanmıştır. Ama Hrant Dink'le ilgili yargı süreci daha yüzde 100 tamamlanmış da sayılamaz. Faili, elinde tespih sallayarak geziyor. Bunlar kamu vicdanını yaralar. Ben istiyorum ki, kimin suçlandığına da bakmadan, kimin bu işte dahli olduğunu da bilmeden ortada çıplak gözle cuma namazından sonra işlenmiş bir cinayet var. Ben şahsen bir dindar, Müslüman olmaya gayret eden bir insanımdır. Onun için çok dualar okudum."