Bunaltıcı sıcakların ne zaman biteceği belli oldu. Gündüzleri esmiyor, geceleri uyutmuyor

Bunaltıcı sıcakların ne zaman biteceği belli oldu. Gündüzleri esmiyor, geceleri uyutmuyor

Türkiye son günlerde en sıcak temmuz aylarından birini yaşıyor. İstanbul başta olmak üzere Karadeniz'in kuzey batısı, bir süredir yüksek nemin etkisi altında. Gündüzleri esmiyor, geceleri ise uyutmuyor. Peki bu nem ne zaman etkisini kaybedecek.

Gündüzleri sıcaklıklar 45 dereceyi aşarken, nem oranı geceleri yüzde 99'a kadar çıkıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan, "Yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, bayılma ve çok ileri aşamalarda ani ölümlere bile yol açabilir" şeklinde uyarıda bulundu. Yüksek nemin etkisinin ise pazar günü azalması bekleniyor.

1715678.webp

YÜKSEK NEM İNSANLARI BUNALTIYOR

Türkiye, tarihinin en sıcak Temmuz aylarından birini yaşarken, İstanbul'daki yüksek nem vatandaşları bunaltıyor. Hava raporları, bu durumun bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.

Gündüzleri fırın gibi hissedilen İstanbul'da, sıcaklıklar 45 dereceyi geçiyor. Geceleri yüksek nem uyumayı zorlaştırıyor. İstanbul, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Karadeniz'in kuzey batısı bir süredir yüksek nemden etkileniyor. Nem oranı geceleri yüzde 99'a kadar ulaşıyor ve bu durum özellikle kronik hastalığı olanlar ve hamileler için büyük risk taşıyor.

m-x-cz1y-0evfmye-piy-w.webp

"ANİ ÖLÜMLERE BİLE SEBEP OLABİLİR"

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Tufan, "Bu anormal nem oranları, herkes için zararlı. Nemden kaynaklanan mineral ve su kaybı, tansiyon ve vücut içi basınçta dengesizliklere yol açıyor. Yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, bayılma ve çok ileri aşamalarda ani ölümler olabilir" dedi.

sicaklik-termometre.jpg

"DAHA FAZLA SU TÜKETMEK GEREKİYOR"

Doktorlar, yüksek sıcaklık ve nemin hissedildiği günlerde açık havada spor yapılmaması, yüksek efor gerektiren işlerden kaçınılması ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Tufan, "Normalde tükettiğimizden bir buçuk iki kat daha fazla su tüketmek gerekiyor ki, kaybedilen sıvıyı yerine koyalım. Kolay sindirilebilir, su içeriği yüksek, az yağlı ve az şekerli gıdalar tüketmek gerekiyor" dedi.