Çanakkale depremi sonrası Naci Görür bakın nereyi işaret etti. En yakın deprem orası diyerek uyardı

Çanakkale depremi sonrası Naci Görür bakın nereyi işaret etti. En yakın deprem orası diyerek uyardı

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, en yakın depremin nerede olacağını söyledi.

Naci Görür, depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) orta dalına ait olduğunu belirterek, bu dalın ve KAF’ın güney dalının yavaş enerji biriktirdiğini, bu yüzden daha geç depremler beklediklerini ifade etti. Ayrıca, en yakın depremin Marmara'da olabileceğini dile getirdi.

112381.webp

EN YAKIN DEPREM MARMARA’DA

Depremin derinliği Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 10,23 kilometre olarak belirlendi. AFAD, deprem sonrası olumsuz bir durum olmadığını ve saha tarama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Prof. Dr. Görür, deprem sonrasında X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, depremin Bayramiç'in güneyindeki Evciler Fay Zonu'nda meydana geldiğini belirtti. Bu fay hattının KAF'ın orta dalına ait olduğunu vurgulayan Görür, yavaş enerji birikimi nedeniyle bu kollardan daha geç depremler beklediklerini söyledi ve en yakın depremin Marmara'da olacağını belirtti.

Naci Görür, Çanakkale depremine ilişkin yaptığı uyarıdan kısa süre sonra, sosyal medya hesabından iktidar ve yerel yönetimlere yönelik yeni bir açıklama yaptı.

9.jpg

“ÜLKEMİZİ DEPREME DİRENÇLİ YAPALIM”

Ülkenin herhangi bir bölgesinin her an büyük bir depreme maruz kalabileceğini ve bunun binlerce insanın hayatına mal olabileceğini ifade eden Görür, yetkililere ve halka seslenerek, deprem dirençli bir ülke inşa etmenin önemine vurgu yaptı. "Bu Çanakkale depremi nedeniyle uyarıyorum. Özellikle hükümet, muhalefet ve halk şunu idrak etmeli. Bu ülkenin hemen hemen her yeri bir fay örgüsüyle kaplı. Ülkenin herhangi bir bölgesi her an büyük bir depreme maruz kalabilir ve binlerce insanımız ölebilir. Bu çok ciddi bir olasılıktır. Onun için bırakın fayların özelliklerini, yerini, boyutunu, ne zaman deprem üreteceğini. Onu bilim insanları düşünsün. Siz nasıl kentinizi ve tüm ülkeyi deprem dirençli hale getirirsiniz onu düşünün. Hükümeti, muhalefeti ve halkı ile yumruk olup elbirliği ile çalışırsanız bu mümkün. Deprem dirençli ülkelerde bizde olan büyüklükte depremler olduğunda birkaç kişi tesadüfen ölüyor, bizde ise on binler ölüyor. Bu bize yakışmıyor, gelin ülkemizi deprem dirençli yapalım. Bu mümkün" ifadelerini kullandı.

AHMET ERCAN'DAN DEPREME İLİŞKİN AÇIKLAMA

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da Çanakkale depremine ilişkin değerlendirmesinde, depremin Biga-Çan-Bayramiç-Ezine kırığı üzerinde olduğunu ve yıkıcı olmadığını belirtti. Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise Ezine’ye doğru fay zonlarının bulunduğunu, 4'ün üzerindeki depremlerin hissedilebilir olduğunu ve bölgenin potansiyel olarak tehlikeli olduğunu ifade etti. Ayrıca, depremin artçıları olabileceğini ve kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.