Çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat! Uzmanı uyardı

Çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat! Uzmanı uyardı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, çocuklarda artan antibiyotik kullanımının risklerine dikkat çekti.

VM Medical Park Samsun Hastanesi'nden Dr. Şen, hayatın ilk bin gününde kullanılan antibiyotiklerin çocuklarda alerjik hastalıklar, dikkat eksikliği, konuşma bozuklukları, zihinsel yetersizlik ve işitme bozuklukları riskini artırdığını belirtti.

Türkiye'nin antibiyotik tüketiminde yüzde 42,2 ile dünya birincisi olduğunu vurgulayan Dr. Şen, yeni antibiyotiklerin geliştirilmediğini ve artan antibiyotik direncinin ciddi bir sorun olduğunu söyledi. "Organ nakilleri, yoğun bakım hizmetleri ve kanser tedavileri gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da antibiyotik direnci nedeniyle bu tedaviler sırasında gelişen bakteriyel hastalıklar sevdiklerimizi kaybetmemize yol açabiliyor" dedi.

"ANNE SÜTÜ ÇOCUKLARI ENFEKSİYONDAN KORUR"

Dr. Şen, çocukluk çağındaki hastalıkların çoğunun nezle, grip, bronşiolit ve ishal gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklandığını belirterek, bu dönemde antibiyotik kullanımının gereksiz ve zararlı olduğunu ifade etti. "Anne sütü ile beslenme ve aşıların ihmal edilmemesi, çocukları enfeksiyon hastalıklarının neden olduğu hastalıklardan ve ölümden korur" dedi.

"ANTİBİYOTİKLERİN YAN ETKİLERİNE DİKKAT"

Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanıldığını hatırlatan Dr. Şen, bunların en uygun yoldan, etkin dozda ve uygun süreyle kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. "Antibiyotiklerin sık görülen yan etkileri arasında kaşıntı, döküntüler, nefes almada zorluk, çarpıntı gibi alerjik belirtiler; ishal, kabızlık, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi yan etkileri bulunur. Ayrıca bağırsaktaki yararlı bakterileri de yok ederek bağışıklığı olumsuz etkileyebilirler" diye ekledi.

"DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI"

Dr. Şen, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanılmasının organlara zarar verebileceğini ve bakterilerin direnç kazanmasına yol açabileceğini belirtti. "Bazı antibiyotikler diğer ilaçlarla etkileşime girerek reaksiyonlara neden olabilir veya tedavilerin etkinliğini azaltabilir. Bu yüzden, bir antibiyotik reçete edildiğinde, hasta başka ilaçlar alıyorsa bunu doktoruna bildirmelidir" uyarısında bulundu.