Coğrafi işaretli Meriç yer fıstığından ezme yapıldı

Coğrafi işaretli Meriç yer fıstığından ezme yapıldı

Edirne, gastronomi yolunda ilerlerken Türk Mutfağı Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, Meriç ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaretli yer fıstıklarından yapılan fıstık ezmesi tanıtıldı.

21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde düzenlenen bu etkinlikte, Edirne’nin Meriç ilçesinde yetişen coğrafi işaretli yer fıstığının tadım ve tanıtımı yapıldı. Kadın kooperatifleri tarafından kurulan stantta, yer fıstığı ezmesi hazırlanarak katılımcılara ikram edildi.

EDİRNE’NİN BEREKETLİ TOPRAKLARINDAN YER FISTIĞI EZMESİ

Etkinlikte konuşan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, “Türk mutfağının zenginliğini dünyaya tanıtmak amacıyla Edirne Valiliği ile birlikte bir dizi etkinlik planladık. Bugün burada, Alibey köyündeki kadın kooperatiflerinin ürettiği coğrafi işaretli yer fıstığından fıstık ezmesi yaptık. Kooperatif üyelerimiz, tarımdan sofraya temasıyla hareket ederek Edirne’nin bereketli topraklarında yetişen yer fıstığından çok lezzetli bir ezme ürettiler” dedi. Ayrıca, Edirne'nin yöresel ürünlerini tüm Türkiye’ye ve uluslararası ziyaretçilere tanıttıklarını vurguladı. Hafta boyunca coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı ve tadım etkinlikleri düzenlediklerini, Trakya Üniversitesi Milli Eğitim'deki aşçılık bölümünde okuyan öğrencilerle birlikte deneyimler paylaştıklarını belirtti.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN TANITIMI

Edirne Şehir Gönülleri Vakfı Müdürü Hicran Bali ise, “Kadın kooperatiflerinin ürettiği coğrafi işaretli ürünleri tek bir marka altında toplayıp e-ticaret ve yerel, ulusal marketlerde satışa başladık. Cumhurbaşkanı’mızın eşi Emine Erdoğan himayelerinde kutlanan Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinde, Meriç Alibey köyünde ata tohumlarından yetiştirilen yer fıstığından üretilen ürünlerin tanıtımını ve tadımını gerçekleştirdik” dedi. Alibey köyünün kumlu toprak yapısının yer fıstığının yetişmesine uygun olduğunu ve yer fıstığının yüksek yağ oranına sahip, lezzetli bir ürün olduğunu vurguladı.

Kadın kooperatifi üyesi Bahriye Paraşım, “Meriç’te birçok ürün yetişiyor ve biz de bunları değerlendirdik,” derken, Ülküye Korkmaz ise, “Badem ezmesi de yapıyoruz ama bugün sizin için fıstık ezmesi hazırladık” şeklinde konuştu.