Dünya genelinde Windows çöktü. Birçok sektörde işlemler durdu

Dünya genelinde  Windows çöktü. Birçok sektörde işlemler durdu

Birçok ülkede Windows sistemlerinde mavi ekran hatası yaşanıyor. Bu kritik sorun, Windows'u beklenmedik bir şekilde kapatmaya zorlayarak birçok havalimanı ve bankanın çökmesine neden oldu.

Birçok ülkede Windows sistemlerinde mavi ekran hatası yaşanıyor. Bu kritik sorun, Windows'u beklenmedik bir şekilde kapatarak birçok havalimanı ve bankanın sistemlerinin çökmesine neden oldu. Türkiye'de de THY ve Denizbank gibi birçok şirketin sisteminde sorunlar yaşanıyor.

Dünya genelinden gelen açıklamalara göre, acil servisler, bankalar ve havalimanları gibi çeşitli yerlerde sistemler çöküyor. Forbes'un haberine göre, Windows makinelerinin önyükleme yapamadığı bildiriliyor. Teyit edilmemiş raporlar, sorunun siber güvenlik firması Crowdstrike'ın yazılımından kaynaklandığını öne sürüyor.

1.jpg

BİRÇOK SEKTÖRDE İŞLEMLER DURDU

Down Detector web sitesi, Microsoft, Visa, Ryanair ve birçok diğer şirketin hizmetlerinde kesintilere dair raporların keskin bir artış gösterdiğini bildiriyor. Microsoft'un Azure ve 365 bulut hizmetleri ABD'de gece geç saatlerde kesintiye uğrayarak bir havayolu şirketinin uçuşlarını iki saat süreyle durdurmasına ve diğer şirketlerin operasyonlarını aksatmasına neden oldu.

Ayrıca, Londra Borsası Grubu, RNS haber hizmetinin haberlerin web sitesinde yayınlanmasını engelleyen teknik bir sorun yaşadığını açıkladı.

3.jpg

HAVALİMANINLARINDA UÇUŞLAR DURDURULDU

Londra Borsası, Hong Kong ve Mumbai havalimanları da dahil olmak üzere birçok sistemde artan sorunlar bildirilmekte. Federal Havacılık İdaresi'ne göre, ABD'de United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines, tüm uçuşların durdurulmasına neden olan bir ground stop kararı aldı. United ayrıca kokpit iletişim sorunları yaşadığını açıkladı. Cathay Pacific, Hong Kong havaalanında check-in problemleri yaşadığını duyurdu. Berlin'deki Schoenfeld Havalimanı operasyonlarını askıya aldı. Sydney ve Melbourne gibi büyük Avustralya havalimanları da teknik sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirtti. Bloomberg’ün haberine göre, Microsoft sorunu aktif olarak incelemekte ve en kısa sürede bir açıklama yapmayı planlamaktadır.

5.jpg

SKY NEWS YAYIN YAPAMIYOR

İngiliz haber kanalı Sky News, bu sabah canlı yayın yapamadığını duyurdu. Kuruluşun CEO'su David Rhodes, X'te yaptığı açıklamada, “Sky News bu sabah canlı yayında sorun yaşadı, kesinti için izleyicilerden özür dileriz” dedi.

Birçok havalimanı bu krizden etkilenirken, Brüksel Havalimanı büyük bir sorun yaşamadığını belirtti. Havalimanının ana check-in ve handling sistemleri, etkilenen MSFT yazılımı üzerinde çalışmasına rağmen, bir yedek sistemi mevcut. Bu nedenle, bekleme sürelerinde biraz uzama yaşanabilir.

HaveIBeenPwned web sitesinin yaratıcısı Troy Hunt, X'te, Windows bilgisayarlarında görülen mavi ekran hatalarına dair birçok rapor aldığını belirtti. Hunt, “Son birkaç dakika içinde birçok medya kuruluşu, Windows makinelerinin aniden mavi ekran verdiğini bildirdi” ifadelerini kullandı.

Sorunun ABD, Hindistan, Japonya ve diğer birçok ülkede yaşandığı belirtiliyor. ABD'deki acil servis bilgisayarları da etkilenmiş gibi görünüyor. Hacker News web sitesinde bir kullanıcı, acil servislerin bu yüzden tamamen devre dışı kaldığını ve Oregon'daki 911 acil servis hattının çalışmadığını belirtti.

4.jpg

TÜRKİYE'DE ETKİLENEN O ŞİRKETLER

Türk Hava Yolları'nın biletleme ve rezervasyon sistemi, 20 dakika boyunca network altyapısında yaşanan bir arıza nedeniyle tamamen çöktü. Bu durum İstanbul Havalimanı’nda işlemlerin durmasına ve terminaldeki kontuar, bilet satış noktaları ve uçak kapılarında yoğunluk oluşmasına neden oldu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, yaşanan aksaklık için yolculardan özür diledi. Ayrıca Down Detector verilerine göre, Denizbank başta olmak üzere Türkiye'deki birçok şirket de benzer arıza raporları bildirdi.

DENİZBANK'TAN AÇIKLAMA

Türkiye'nin önde gelen bankalardan olan Denizbank, sosyal medyada yaşanan kriz ile ilgili açıklamada bulundu.

Denizbank'ın kendi hesabındanyapılan açıklamada,

"Değerli Müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz." ifadeleri yer aldı.

-001.jpg