Dünya mavi ekran verdi. Ulaştırma Bakanı siber saldırının kaynağını açıkladı

Dünya mavi ekran verdi. Ulaştırma Bakanı siber saldırının kaynağını açıkladı

Dünya genelinde yaşanan internet kullanımı aksaklığı, Türkiye'deki birçok firmayı da olumsuz etkiledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, "Sıkıntı siber saldırı kaynaklı değil, aksaklığın önemli bir kısmı atlatıldı" dedi.

Dünya genelinde birçok firma, internet kullanımı sırasında mavi ekran hatasıyla karşı karşıya kaldı. Özellikle büyük kurumsal firmaların uygulamalarında yaşanan aksaklıkların sebebinin aynı olduğu belirlendi. Türkiye'de de havacılık ve bankacılık sektörleri benzer sorunlarla karşılaştı. Peki global krizin nedeni siber saldırı mı?

1731042-dunya-genelinde-siber-saldiri-butun-sistemler-coktu-669a14683b0cc.jpg

Uluslararası kaynaklı yaşanan yazılım kriziyle ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir" dedi.

siber-saldiri-nedir-a.jpg

USOM VE BTK ÇALIŞMA BAŞLATTI

Öte yandan, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağını tespit etmek ve gidermek için çalışma başlattı.USOM'dan yapılan açıklamada "Yaşanan aksaklık siber saldırı kaynaklı değil, üretici firmanın yayınladığı güncellemeden kaynaklı" ifadeleri yer aldı.

5.jpeg

SORUNUN KAYNAĞI: CROWDSTRIKE

Sorunun, Türkiye'de birçok şirket ve kurumun hizmet aldığı ve siber güvenlik alanında uzmanlaşmış CrowdStrike adlı firmanın dün gerçekleştirdiği bir güncellemeden kaynaklandığı tahmin ediliyor. 2011 yılında kurulan şirket, bulut tabanlı çözümleri ve yapay zeka destekli teknolojileri kullanarak, kurumların siber tehditlere karşı korunmasını amaçlıyor. CrowdStrike, saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit edip önlemeye odaklanarak geniş bir tehdit istihbaratı sunuyor. Şirket, endpoint koruma, yönetilen tehdit avcılığı ve olay müdahalesi gibi hizmetler sunuyor ve dünya çapında birçok büyük kuruluş tarafından tercih ediliyor.