E- ticarette vergi dönemi. Hükümet yetkiyi verdi

E- ticarette vergi dönemi. Hükümet yetkiyi verdi

Vergi güvenliğini sağlamak ve kayıtdışılığı önlemek amacıyla, Hepsiburada ve Trendyol gibi e-ticaret platformlarına devlet adına vergi toplama yetkisi veriliyor.

Hükümet, vergi kayıplarını önlemek amacıyla çalışmalarını genişletiyor. Bu çerçevede, e-ticaret platformlarına vergi toplama yetkisi verilerek, bu platformların "ön tedarik" yöntemiyle 300 bin tedarikçiden vergi toplaması sağlanacak.

"ÖN TEDARİK" YOLUYLA VERGİLERİ TOPLAYACAK

E-ticaret platformları, kendilerine mal ve ürün sağlayan 300 bin tedarikçi firmadan "ön tedarik" yoluyla vergi toplayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Gelir Vergisi Teklifi çerçevesinde, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Kanunu'nda değişiklik yapılarak, aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının e-ticarette aracılık yaptıkları mal satışları ve hizmet alımlarına yönelik ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılabilmesinin önü açıldı. Mevcut yasada inşaat ve onarım işlerinde ödenen hakedişler üzerinden yüzde 5 oranında tevkifat yapılıyor.

e-ticaret-lojistik-hizmeti-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler-shutterstock-2074721743-scaled.webp

E-ticaret tedarik firmalarına da benzer bir oran uygulanması bekleniyor. Teklifin imza sahibi AKP Samsun Milletvekili Ersan Aksu, "Pek çok e-ticaret platformu, tedarik sağlayıcılarının ürünlerinin vergilendirilmesinde tevkifat yapmakla yükümlü hale getirilecek" açıklamasında bulundu.

e-ticaret-yazilimi-2.webp

ÖN VERGİLEME

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, pazar yeri olarak nitelendirilen e-ticaret platformlarının geniş tedarikçi ağlarına dikkat çekti. Bayrakdar, "Bu pazar yerlerinin büyük bir hacmi var. Burada bir ön vergileme yaparak, nihai vergileme değil, yıllara sari inşaat işlerinde olduğu gibi, sistemimizde veya bankalarda mevduat faizlerinden yapılan stopaj gibi bir uygulama olacak. Güçlü hale geldikleri için, bu platformlardan yapılan satışlardan ön vergileme yapılacak ve daha sonra bu vergiler mahsup edilebilecek" dedi.

inveon-1-660.jpeg

Bayrakdar, düzenlemenin 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe gireceğini ve ön vergileme oranını Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceğini söyledi. Ayrıca, "300 bin mükellef var orada, bu uygulama onlara zarar vermeyecek. Yani, 100 lira alacaksa belki 97 lira alacak, 98 lira alacak, 2 lira orada kalacak" şeklinde ifade etti.

e-ticaret-sitesi-kurma-rehberi-2.jpg

2024'TE 3.4 TRİLYON TL OLACAK

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye'de E-Ticaretin Görünümü Raporu"na göre, Türkiye'nin 2023 yılı e-ticaret hacmi 1.85 trilyon TL olarak belirlenmiş. Bakanlık, 2024 yılında e-ticaret hacminin 3.4 trilyon TL'ye ve işlem sayısının da 6.67 milyar adede ulaşacağını öngörüyor. E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı, 2019'da yüzde 10.1 iken, 2023'te yüzde 20.3'e yükseldi. E-ticaret hacminden en büyük payı alan ilk üç sektör şunlardır: 233 milyar TL ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri, 135 milyar TL ile elektronik, ve 127 milyar TL ile giyim, ayakkabı ve aksesuvar sektörü.

turkiyede-e-ticaret-hacmi-2024te-33-trilyon-lira-ongoruluyor.jpg